Croatia investeste 7 mld. EUR in industria turistica

Pe data de 6 februarie, guvernul din Croatia a anuntat ca pana in 2020 intentioneaza sa investeasca aproximativ 7 mld. EUR in industria turistica. Industria turistica este un motor al economiei croate fiind responsabila pentru aproximativ 19% din Produsul Intern Brut al acestei tari cu o populatie de 4,2 milioane de locuitori.
Ministrul Turismului, Veljko Ostojic, a declarat ca obiectivul principal al acestei strategii este acela ca in 2020 Croatia sa se alature grupului celor mai atractive 20 de state pentru dezvoltarea turistica.
Potrivit unui studiu realizat de Forumul Economic Mondial, in anul 2011 Croatia se afla pe locul 34 in topul celor mai atractive state pentru dezvoltarea turistica, in fruntea caruia se aflau Elvetia, Germania si Franta.
O treime din suma totala de 7 mld. EUR vor fi investite in construirea de hoteluri si statiuni echivalente cu 20.000 de noi camere, precum si pentru modernizarea capacitatilor existente, a precizat Veljko Ostojic.
In urma acestor investitii, se estimeaza ca  in 7 ani veniturile din turism ar urma sa se dubleze, pana la 14 mld. EUR, iar numarul de nopti petrecute in unitatile de cazare ar urma sa creasca cu 40%, de la aproximativ 70 mil. pe an in prezent.
Anul trecut, Croatia a fost vizitata de 12,3 milioane de turisti, in crestere cu 5,1% comparativ cu 2011. Turistii straini, in special cei veniti din Germania, Slovenia, Austria si Italia, au fost responsabili pentru 10,8 milioane de vizite.
In pofida numarului record de vizitatori, Croatia nu a putut evita o noua contractie economica in 2012, estimata de autoritati la 1,1%.

Source: Business24