Romania se pregateste de Festivalul Olimpic al Tineretului European

Festivalul Olimpic al Tineretului European, FOTE este o competitie multisport destinata sportivilor juniori (14-18 ani), realizata la initiativa Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene, EOC, aflanduse sub egida Comitetului International Olimpic, CIO.
In luna noiembrie 2011, Comitetul Olimpic European a decis in cadrul Adunarii Generale sa acorde Romaniei acceptul final pentru a organiza editia de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European.
Astfel, editia de iarna 2013 va fi gazduita de Brasov, iar intrecerile vor avea si in alte doua orase din judetul Brasov, Rasnov si Predeal, intre 17 si 22 februarie 2013.
Pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, municipalitatea a alocat fonduri pentru asigurarea infrastructurii desfasurarii evenimentului si pentru organizarea propriu zisa a acestuia, potrivit datelor remise de Primaria Brasov.
In vederea organizarii evenimentului, a fost necesara efectuarea unor investitii:
– construirea Patinoarului Olimpic, investitie derulata in parteneriat de municipalitate cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, MDRT prin Compania Nationala de Investitii. Valoarea proiectului a fost de 9,6 mil. EUR, din care aproximativ 82% reprezinta contributia ministerului de resort si 18% municipiul Brasov.
– modernizarea si extinderea domeniului schiabil, proiect demarat in parteneriat cu MDRT. Valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 27 mil. EUR din care circa 80% din fondurile MDRT.
Pe langa aceste investitii, municipalitatea a mai alocat fonduri pentru cheltuielile de organizare ale FOTE astfel:
– cotizatii pentru anii 2011-2012 suma de 290.000 RON
– cheltuieli de organizare in anul 2013- 450.000 RON.
Organizarea FOTE reprezinta o oportunitate de a promova Brasovul si Poiana Brasov, ca destinatii turistice, cu accent pe turismul montan si sporturile de iarna.
Primarul Brasovului George Scripcaru si Presedintele Comitetului de Organizare al Festivalului a declarat ca obiectivele municipalitatii legate de organizarea FOTE sunt fixate pe termen lung si vizeaza plasarea Romaniei pe graficul competitiilor internationale de acest gen.
Torta olimpica, care va arde pe toata perioada desfasurarii FOTE, editia Brasov – 2013, a fost aprinsa de exploratoarea Uca Marinescu in cadrul unei ceremonii care a avut pe data de 3 februarie, pe esplanda din fata sediului Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. Flacara a fost adusa direct de pe Stadionul Panathenaic din Atena.
Adrian Vestea, primarul din Rasnov, a declarat ca in Rasnov, unde vor avea loc probele de sarituri cu schiurile, au fost realizate investitii in valoare de 15 mil. EUR, dintre care 10 mil. EUR din fonduri proprii si de la Guvern si 5 mil. EUR de la investitori privati.
Vestea a precizat ca anul trecut orasul Rasnov a fost vizitat de 206.000 de turisti si spera ca in urmatorii ani numarul de vizitatori sa creasca cu aproximativ 6.000 persoane anual.
Ceremonia de Deschidere a FOTE Brasov 2013 va avea loc pe data de 17 februarie 2013, pe Stadionul Olimpic din Brasov, iar Ceremonia de Inchidere in 22 februarie in Poiana Brasov.
La competitiile sportive ce se vor desfasura in Brasov, Poiana Brasov, Rasnov, Predeal si Cheile Gradistei-Fundata intrarea este gratuita pe tot parcursul festivalului.
Un numar de 910 sportivi din 45 de tari vor participa la FOTE 2013.

Source: Wall-Street