Cetatea Deva va fi reabilitata

In aceasta saptamana consilierii locali din Deva au votat hotararea prin care se aproba efectuarea studiului de fezabilitate si modul cum se va face finantarea proiectului de reabilitare a cetatii Deva. Proiectul a fost depus la inceputul acestui an de catre Consiliul Local Deva si Consiliiul Judetean Hunedoara la Agentia de Dezvoltare Regionala V-Vest.

Proiectul intitulat Reabilitarea zonei Dealul Cetatii, monument al naturii si istoric, cu valoare turistica ridicata, din municipiul Deva, a carui valoare se ridica la suma de peste 5 milioane de euro, va participa la preselectia proiectelor finantate prin programul PHARE 2004-2006 Coeziune economica si sociala – Dezvoltarea infrastructurii Regionale.

Fondurile investitiei sunt cuprinse din 750.000 de euro din bugetul local al municipiului Deva, din care 60% trebuie achitat anul viitor, 1 milion de euro din bugetul Consiliului Judetean Hunedoara, din care 60% trebuie achitat in acest an si 3,7 milioane de euro vor fi asigurati prin credite externe nerambursabile, din care 60 la suta trebuie platiti in acest an. Termenul de realizare a lucrarilor este de 20 de luni de la data inceperii.

In acest an a fost construit pe Dealul Cetatii din Deva o telecabina care este singurul ascensor aflat pe un monument istoric din Romania. Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a declarat ca reamenajarea cetatii Deva si ascensorul de pe cetate vor ajuta la dezvoltarea turismului in municipiu.
Source: Curentul