Boutique hotelurile incep sa se dezvolte si in Romania

In Romania au inceput sa apara boutique hotelurile. In prezent in Bucuresti exista cinci boutique hoteluri: Rembrandt Hotel cu 15 camere, clasificat la 3 stele, Hotel Opera cu 33 de camere, clasificat la 3 stele, Venezia cu 50 de camere, clasificat la 3 stele, Duke cu 38 de camere clasificat la 3 stele si Parliament cu 20 de camere, clasificat la 3 stele.

In 2006 in SUA se va deschide cel mai mare lant de boutique hotel sub tutela J.W. Marriott. Potrivit declaratiei lui J.W. Bill Marriott Jr. aceste hoteluri nu vor purta numele Marriott.

Potrivit declaratiei proprietarului boutique hotelului Rembrandt, Jerry Van Schaik, suma investita a fost de aproape 1 milion de euro. In primele patru luni de la deschidere, gradul de ocupare al hotelului Rembrand a fost cuprins intre 75-80% iar pe perioada verii media a fost de 70%. Jerry Van Schaik a mai declarat ca pentru anul 2006 sunt in vedere proiecte de extindere in Brasov, Sibiu si Sighisoara.

Hotel Opera, situat in apropiere de Cismigiu, s-a deschis acum doi ani si a fost amenajat in stilul anilor `20. Opera are un grad de ocupare de 80% iar 50% clienti fideli. Directorul de marketing al lantului TH Hotels, Diana Coca Cosma, a declarat ca din 2002 cifra de afaceri a hotelului a inregistrat un ritm de crestere de 10% pe an. Din lantul TH Hotels fac parte hotelurile Opera, Central (hotel amenajat in stil modern) si Venezia, care va fi deschis la sfarsitul acestui an.

TH Hotels s-a lansat pe piata hoteliera ca brand in iunie 2005 iar pe viitor doreste sa se extinda atat in Bucuresti cat si in celelalte orase. In 2008 va fi deschis un alt hotel care se va numi Palas. Hotelul Venezia va dispune de 50 de camere dotate cu internet, televiziune prin satelit, radiouri din perioada interbelica in care au fost incluse CD-playere.

Boutique hotelurile sunt amenajate de obicei in cladiri vechi cu arhitectura deosebita. Potrivit declaratilor oficialilor Autoritatii Nationale peentru Restituirea Proprietatilor, in toata tara exista 90.000 de cladiri vechi de retrocedat, dintre care 50.000 se afla situate in marile orase. In Bucuresti, in zona centrala sunt concentrate aproximativ 520 de cladiri dintre care 38% sunt considerate semnificative din punct de vedere arhitectural.
Source: Business Magazin