Au fost incheiate lucrarile de reconstructie a Cetatii Alba Carolina

Pe data de 1 decembrie a fost inaugurata Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina, reconstituita printr-un proiect european in valoare totala de 68 mil. RON.
Mircea Hava, primarul localitatii a precizat ca nu se va plati pentru intrarea in cetate, insa se va plati pentru accesul in anumite zone din interior.
 
O data finalizata reconstituirea Laturii de Vest, a fost finalizata practic reabilitarea fortificatiei, valoarea totala investita in ultimii ani in restaurarea cetatii din Alba Iulia ridicandu-se la peste 60 mil. EUR.
Alba Iulia a fost primul municipiu din tara care a beneficiat de fonduri REGIO pentru dezvoltare urbana.
Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina, fortificatie ridicata in urma cu aproape trei secole, ale carei ziduri au fost dinamitate si distruse partial in luna mai 1921, cand a fost demarata constructia Catedralei Reintregirii din Alba Iulia, a fost reconstituita si pusa in valoare printr-un proiect european. Lucrarile au durat aproape 3 ani, iar acum se va putea circula pe tot traseul Santurilor Cetatii Alba Carolina.
Prin realizarea acestui proiect s-a revenit practic la forma initiala a cetatii, cu antesanturi, contragarzi, santuri principale, raveline si bastioane pe latura de vest a fortificatiei, dupa ce, timp de noua decenii, numeroase spatii si tuneluri aflate sub Parcul Unirii si sub parcarea din fata Catedralei Reintregirii au fost acoperite cu pamant.
Practic, mare parte a spatiului parcului de pe Platoul Romanilor, din fata catedralei, a fost excavata, pentru a se ajunge la nivelul de calcare existent in Santurile cetatii si, totodata, pentru a se crea o continuitate in traseul Portilor cetatii. Au fost readuse astfel la suprafata numeroase spatii si tuneluri, acestea urmand a fi exploatate turistic si cultural.
Accesul se face acum in zona cu ajutorul mai multor poduri mobile, care realizeaza legatura si intre unele dintre porti, asa cum era in urma cu trei secole, cand a fost construita cetatea de habsburgi.
Cetatea din Alba Iulia a fost ridicata intre anii 1714 si 1738, are 7 bastioane si 6 porti.

Source: Business24