Asociatia ARCHE a lansat ARCHE Heritage Talks – program menit sa ajute la revitalizarea castelelor si conacelor din România

Asociatia ARCHE a lansat seria de discutii ARCHE Heritage Talks, menita sa aduca impreuna proprietari de monumente istorice si alti actori implicati in protejarea patrimoniului cultural.
Prima editie a avut loc pe data de 11 octombrie, la Hanul lui Manuc, si a abordat subiectul castelelor si conacelor din România.
La eveniment au fost prezenti proprietari si administratori de pe intreg teritoriul tarii, care detin imobile in diferite stari de conservare, factorul comun fiind dorinta acestora de a le transforma in destinatii turistice si povesti de succes.
Demersul ARCHE Heritage Talks a avut ca punct de plecare cercetarea realizata de echipa Asociatiei ARCHE incepând cu 2008, prin proiectul Monumente Uitate, initiativa prin care au fost inventariate aproximativ 1.300 de castele si conace din diferite zone ale tarii. Dintre acestea, peste jumatate se afla intr-o stare precara de conservare, in timp ce mai putin de 10% sunt integrate in circuitul turistic si economic.
In detaliu, au fost studiate 744 de obiective inca existente, alaturi de aproximativ 300 ansambluri disparute, iar restul urmeaza a fi studiate in viitor. Dintre cele 744 de castele si conace cercetate, 101 au fost reabilitate de curând sau sunt in curs de reabilitare, 226 au beneficiat de mentenanta, fiind in stare buna de conservare, 326 sunt in stare medie sau proasta de conservare, 59 sunt in precolaps si 30 in ruina.
Evenimentul organizat de Asociatia ARCHE a subliniat necesitatea stabilirii unor punti eficiente de comunicare intre toti actorii implicati in salvarea castelelor si conacelor.
Asociatia ARCHE are ca scop cercetarea, protectia, conservarea, punerea in valoare si promovarea patrimoniului cultural. Aceasta isi propune sa atraga atentia, alaturi de alte organizatii de profil, asupra faptului ca patrimoniul este o resursa sensibila si sofisticata, in continua nevoie de cunoastere si gestionare responsabila.

Source: ARCHE