Administratorii plajelor vor trebui sa respecte reguli stricte

Conform unei ordonante de urgenta adoptate de Guvern pe 22.02.2006, utilizarea plajelor in scop turistic este permisa companiilor care au contract de inchiriere cu Administratia Nationala a Apelor Romane si autorizatie turistica emisa de autoritatea centrala pentru turism. Totodata operatorii trebuie sa indeplineasca o serie de obligatii.

Trebuie sa permita accesul liber si libera circulatie a turistilor, sa intretina si sa igienizeze zilnic suprafata de plaja inchiriata, sa mentina in buna stare de functionare dotarile din zona, inclusiv cele de agrement, sa asigure conditiile sanitare si de protectie a mediului in apa si pe plaja si sa indeparteze obiectele periculoase, sa sesizeze autoritatile responsabile in cazul prezentei in apa marii a substantelor poluante, sa nu permita comertul ambulant si camparea pe plaja.

Operatorii trebuie sa amplaseze pe plaja cel putin o cabina de schimbat vestimentatia pentru fiecare 100 de persoane, cel putin un cos de gunoi pentru colectarea selectiva a deseurilor amplasate la fiecare 250 mp, rampe de acces pentru persoane cu dizabilitati si un sistem de semnalizare a conditiilor de imbaiere.

Noul act normativ prevede ca singurele constructii sau dotari care pot fi construite pe plaja cu destinatie turistica sunt module de grupuri sanitare, numai in situatia in care acestea nu pot fi amplasate in zona limitrofa, dotari pentru agrement specific plajei, posturi de prim ajutor si de salvare, instalatii de captare a energiei solare in zona bateriilor de dus, constructii si amenajari cu caracter provizoriu, demontabile.

Accesul pe plaja este interzis persoanelor cu animale si vehiculelor, cu exceptia celor care intretin zona sau sunt folosite in diverse interventii.

De asemenea trebuie asigurat serviciul public de salvare si posturi de prim ajutor, organizarea acestora intrand in atributiile administratiei locale, impreuna cu asigurarea ordinii si a lucrarilor de canalizare si alimentare cu apa in zona limitrofa plajei.

Finantarea proiectelor este asigurata din veniturile obtinute prin colectarea taxei hoteliere iar amenzile pentru nerespectarea obligatiilor de catre autoritatile locale si operatorii plajei sunt cuprinse intre 10.000 si 20.000 RON.
Source: Adevarul