2009: scadere cu 20-30% a valorii activelor hoteliere

Sorin Ionescu, managing partner in cadrul companiei de consultanta Fivestar Hospitality, a declarat, in cadrul evenimentului Hotel Investment Forum, ca in acest an este posibil ca pretul activelor hoteliere sa scada cu 20%-30%.

Reprezentantul Fivestar Hospitality, a mentionat insa ca 2009 este un an bun pentru brandurile noi care si-au anuntat intentia de a intra pe piata din Romania, investitorii beneficiind de preturi foarte bune in ceea ce priveste terenurile.

Daca in 2008 rata de crestere in industria hoteliera a fost de 12%, pentru acest an Ionescu estimeaza cel mult o crestere de 3%.

Gradul de ocupare in cadrul hotelurilor si preturile pe camera au fost intr-o scadere semnificativa la inceputul anului, dar acest lucru se poate explica si prin cresterea ofertei de locuri de cazare din Bucuresti. In 2008, au intrat pe piata cu 3.500 mai multe camere in toate hotelurile, ajungandu-se astfel la 10.929 de locuri de cazare in 158 de hoteluri.

Sorin Ionescu a mai precizat ca volumul tranzactiilor din industria hoteliera autohtona este diminuat cu 70%.

In prezent, pe piata din Bucuresti se afla 4 hoteluri in faza de constructie si inca 9 unitati a caror constructie va incepe in urmatoarele 12 luni, la care se adauga 15 proiecte aflate in faza de preplanificare, a precizat reprezentantul Fivestar Hospitality, citand sursa Lodging Econometrics.

Potrivit lui Sorin Ionescu, piata hoteliera din Romania nu va intra in recesiune in acest an, cu toate ca a inregistrat o scadere semnificativa in primele luni ale anului. Mai mult, oficialul Fivestar Hospitality apreciaza ca piata isi va reveni in 2010.

Un studiu al firmei de consultanta Cameron McKenna, prezentat la eveniment, prezinta Romania drept una dintre pietele aflate in dezvoltare, alaturi de Bulgaria si Croatia si una dintre putinele tari optimiste in contextul actualei crize, si este posibil ca 2009 sa depaseasca asteptarile, chiar daca multe companii isi reduc bugetele si prefera servicii hoteliere mai ieftine, a precizat Daniel Bilak, directorul firmei Cameron McKenna.

Potrivit unui raport al Deloitte Touche Tohmatsu, rata de ocupare a hotelurilor din Bucuresti a inregistrat una dintre cele mai mari scaderi din Europa in 2008, de 19,6%, pana la 57%.

Source: Bloom Biz