Vama Buzăului, a opta destinație ecoturistică a României

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) anunță că România are o nouă destinație ecoturistică: Vama Buzăului, localitate aflată la poalele munților Ciucaș, care a obținut recunoașterea MEAT.

Certificarea a fost acordată după verificarea îndeplinirii, în teren, a celor 100 de criterii de eligibilitate, prevăzute în Strategia Națională de Dezvoltare a Ecoturismului (2019-2029). Verificările au fost efectuate de către comisia formată din specialiști ai MEAT, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare a Turismului și ai Asociației de Ecoturism România.

Vama Buzăului a devenit, astfel, cea de-a opta destinație ecoturistică a României, care beneficiază de recunoașterea MEAT. Lista completă a tuturor localităților care dețin această distincție poate fi consultată la acest link.

Conceptul de Destinație Ecoturistică a fost dezvoltat începând din anul 2012 de autoritatea publică centrală pentru turism, în parteneriat cu instituții și organizații reprezentative la nivel național, având la bază Criteriile Globale pentru Turism Durabil (GSTC) și Standardul European de Ecoturism (EETLS).

La momentul respectiv (2012), România a fost prima țară din Europa care a lansat un astfel de sistem de recunoaștere a destinațiilor ecoturistice.