Un proiect de aeroport privat langa București revine in actualitate

România va avea primul aeroport privat. Fostul aerodrom militar Alexeni, din județul Ialomița, va fi transformat printr-o investiție de 400 mil. EUR.

Consiliul Județean a anunțat că a semnat contractul de concesiune pentru acest proiect. Aeroportul va fi construit de un consorțiu format din Avant Airports SRL din Târgu Mureș și Societatea Automagistral-Pivden SRL din Ucraina.

„Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate. Situat la doar 66 km de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, a mai transmis Consiliul Județean.

Pe lângă cele două terminale de tip cargo și de pasageri, investitorii au în plan și construcția unui hotel, a unei stații de tren, în colaborare cu CFR, dezvoltarea unor zone de agrement, centre de conferințe un parc fotovoltaic de cel puțin 40 MW, investiție de aproximativ 30 mil. EUR și un sistem de reciclare și management al deșeurilor.

Aerodromul Alexeni a fost construit în anul 1954 pe un teren cu suprafaţa de 197,8 ha având destinaţia de bază de aviaţie pentru protecţia spaţiului aerian în zona oraşului Bucureşti şi împrejurimile sale. S-a remarcat prin cea mai lată pistă betonată din ţară – 80 m, tot aici fiind înfiinţat primul şi singurul – timp de 30 de ani – regiment de elicoptere din România.

Baza militară de aviaţie a fost abandonată în martie-aprilie 2001. În anul 2002, aerodromul militar Alexeni a fost dezafectat, acesta fiind transferat din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Generală a Penitenciarului, apoi, în 2011, la Ministerul Dezvoltării Regionale.