Turistii straini sositi in Romania au cheltuit peste 503 mil. RON in S1

Imagine de Manuela Jaeger de la Pixabay

In primul semestru al acestui an, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 195.800, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 503,7 mil. RON, conform INS.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 59,6% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania in semestrul I 2021, cheltuielile acestora reprezentand 62% din totalul cheltuielilor.

Turistii nerezidenti sositi in Romania in interes de afaceri au cheltuit 312,4 mil. RON. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare – 50,8%, fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus – 89% din totalul cheltuielilor pentru cazare.

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au reprezentat 18,2% din totalul de cheltuieli, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,4%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 74,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 31,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Turistii nerezidenti sositi in Romania in interes personal au cheltuit 191,3 mil. RON.

Cel de al doilea motiv al sejurului in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular, respectiv 40,4% din numarul total de turisti nerezidenti, dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante – 55% din total calatorii in scop particular.

Cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare – 46,5%, din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala – 74%.

Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 17,9% din totalul cheltuielilor in scop personal, iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 16% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 29,4% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 38,6% si-au organizat sejurul pe cont propriu, iar 33,1% au apelat la agentii de turism. Restul sejururilor au avut alt organizator,  22%, precum si agentia de turism, o parte, si turistul nerezident cealalta parte, 6,3%.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (78,2% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 19,4%, urmate de autocare si autobuze cu 1,4% si alte mijloace 1%.

Din calatoriile in scop particular, ponderi mai importante au avut calatoriile de tranzit (21,7%), iar din cele profesionale, afacerile (88,2%). In primele sase luni din 2021 turistii nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata si-au organizat in mare parte pe cont propriu calatoria in Romania (95,2% din total), utilizand ca mijloc de transport avionul (35%), autoturismul propriu (33,6%), autocarul si autobuzul (4,6%), trenul (12,2%) si alte mijloace de transport (14,6%).

EN RO