Turistii romani sunt reticenti in a apela la early booking pentru planificarea vacantei

Conform unui sondaj, multi romani vor renunta la a-si rezerva vacante in regim de early booking in urmatoarele 9 luni. Sondajul a fost realizat pe un esantion de aproximativ 1.250 de persoane, in perioada 22 aprilie – 4 mai. Numai 1.136 de persoane au raspuns cu privire la planurile de vacanta.

Potrivit datelor centralizate de agentia IRI Travel, turistii din zona Moldovei sunt mai reticenti cu privire la rezervarea unei vacante in regim de early booking, ei reprezentand peste un sfert dintre pesimisti, conform raspunsurilor primite (27%). Acestia sunt urmati de catre cei din zona Transilvaniei, cu un procent de 22%, in timp ce pe locul 3 se afla dobrogenii, cu 19%. Turistii din zona Olteniei sunt pe locul 4, cu 13%, iar muntenii, locul 5, cu 9%.

„In contextul pandemiei Covid-19, putem vorbi de o schimbare radicala a obiceiurilor turistului, chiar si dupa ce vom reveni la normal. Pe langa o mai mare atentie la siguranta, la igiena, la securitatea oferita de transportator, de hotel sau de catre destinatie in sine, modul de efectuare a rezervarii se va schimba radical. Turistii vor dori mai multa flexibilitate in rezervarea ofertei si mai ales posibilitatea de a anula cu putin timp inaintea plecarii. Pe termen scurt dar si mediu, turistii nu isi vor mai face planuri cu multe luni inainte de plecare”, a declarat consultantul in turism, Traian Badulescu.

Cei mai de succes ani pentru ofertele early booking au fost ultimii 2-3 ani, cand turistii incepusera sa achizitioneze pachete pentru sezonul estival inca din octombrie-noiembrie. Din estimarile mele, cel putin pentru acest an, circa 75% dintre turisti nu vor mai apela la ofertele early booking si vor rezerva cu 1-2 luni inainte de plecare, a precizat Badulescu.

EN RO