Studiu: 46% dintre micii intreprinzatori din turism nu au apelat la sprijinul economic

46% dintre micii intreprinzatori romani din turism nu au apelat la masurile de sprijin economic din perioada starii de urgenta, iar 5 din 10 detinatori ai unor astfel de afaceri au afirmat ca pot relua activitatea fara nicio problema, arata rezultatele unui studiu realizat de Asociatia de Ecoturism din Romania, AER, in randul afacerilor de mici dimensiuni din destinatii cu profil ecoturism.

Conform cercetarii de specialitate, 92% dintre cei care conduc afaceri de mici dimensiuni in turism au spus ca au in plan sa implementeze masuri suplimentare de protectie, in timp ce 8% nu s-au gandit inca la asa ceva. Totodata, 37% considera ca setul de masuri de siguranta trebuie sa fie elaborat de catre autoritatile centrale, insa 41% dintre respondenti au considerat ca ei insisi sunt responsabili de elaborarea acestor masuri.

De asemenea, aproximativ jumatate din totalul micilor intreprinzatori sustin ca pot relua activitatea fara nicio problema, dar 40% sunt totusi in expectativa fata de posibilitatea de contaminare a lor, a oaspetilor si a comunitatii locale.

In acelasi timp, 11% au intentia sa intarzie reluarea activitatii de teama contaminarii.

Majoritatea respondentilor (39%) reiau activitatea de indata ce va fi posibil, doua treimi cred ca vor reveni pe piata din luna iunie, iar peste un sfert (29%) din iulie.

Studiul AER a fost realizat in perioada 1 – 5 mai si a inclus intervievarea a 119 de respondenti, din care pensiuni (73%), agentii de turism (12%) si ghizi (15%). Acestia reprezinta afaceri de mici dimensiuni din diverse destinatii, cu o distributie reprezentativa la nivelul tarii: Eco Maramures, Padurea Craiului, Tara Dornelor, Tara Hategului – Retezat, Baile Tusnad si Imprejurimile, Colinele Transilvaniei, Tinutul Zimbrului, Delta Dunarii si Zarnesti – Piatra Craiului.

EN RO