Turistii nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica au cheltuit in medie 2.675 RON/persoana

Imagine de Manuela Jaeger de la Pixabay

Numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in primele trei luni ale acestui an a fost de 64.100 persoane, cheltuielile acestora insumand 171,5 mil. RON. Acestia au cheltuit in medie 2.675 RON/persoana, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Calatoriile pentru afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de catre 68,5% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, cheltuielile acestora reprezentand 66,2% din totalul cheltuielilor”, arata datele INS.

31,5% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in trimestrul I 2021, au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (66,7%), pentru evenimente culturale si sportive (10,7%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (8,4%).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (51,8%), din cadrul acestui tip de cheltuieli, fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (86,4% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 18,8%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,6% din totalul cheltuielilor pentru afaceri.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 79,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare in muzee, obiective turistice, gradini zoologice/botanice au reprezentat 27,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, in trimestrul I 2021, 41,3% si-au organizat singuri sejurul, 28,5% prin agentii de turism, 22,7% prin alte modalitati de organizare a calatoriei, in timp ce 7,5% si-au organizat calatoria atat pe cont propriu cat si prin agentia de turism. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi in Romania, in trimestrul I 2021, a fost avionul, folosit de 75,1% din numarul total de turisti, in timp ce 21,5% au utilizat autoturisme proprii, 2,5% autocare si autobuze, iar 0,9% au sosit cu alte mijloace de transport.