Tour-operatorul european TUI va achizitiona compania britanica de transport CP Ships

Tour-operatorul european TUI, care mai detine linia de transport maritim Hapag-Lloyd, va achizitiona pentru 2 miliarde de dolari compania britanica de transport naval de containere CP Ships. TUI a oferit 21,50 de dolari per actiune in numerar iar oferta este cu 10% mai mare decat pretul de inchidere inregistrat de CP Ships pe 19 august.

Capitalizarea bursiera a operatorului european TUI este de 3,56 miliarde de euro iar CP Ships are o valoare pe piata de doua ori mai mica ca TUI, ajungand la 1,43 miliarde de euro. TUI planifica pentru acest an diminuarea datoriei pana la 2 miliarde de euro si totodata a recurs la reducerea costurilor.

Hapag-Lloyd lucreaza cu 34 de nave si asigura aproximativ 15% din veniturile anuale realizate de TUI. Din punctul de vedere al capacitatii, Hapag-Lloyd se situeaza pe pozitia a patra a linilor de transport maritim din Europa.

CP Ships detine o flota de 82 de vase cu capacitate de transport estimata la 441.000 de containere cu o marime individuala de aproximativ 7 metri. CP Ships a fost pana in 2001 divizie a Canadian Pacific.

Tranzactia va determina o reducere a costurilor TUI cu 100 de milioane de euro. Drewry Shipping Consultants a previzionat ca flota mondiala de containere va cunoaste o crestere de 56% pe parcursul urmatorilor patru ani. Aceasta tendinta determina fuziunea companiilor de shipping pentru a reduce costurile. Un exemplu este achizitia Royal P&O Nedlloyd NV de catre A.P. Moeller_Maersk A/S pentru o suma record de 2,3 miliarde de euro.
Source: Averea