Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana in 2021

Orasul Timisoara a fost desemnat Capitala culturala europeana in anul 2021, a anuntat pe data de 16 septembrie Comisia de selectie. Orasul banatean a candidat cu un proiect care se numeste „Lumineaza orasul prin tine”.
Orasele contracandidate la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 au fost Bucuresti, Cluj-Napoca si Baia Mare.
„A devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente. Conceptul de Capitala Europeana este extraordinar, pentru ca promoveaza dialogul intercultural si accentueaza sentimentul de apartenenta la Uniunea Europeana. Trebuie sa aducem Europa aproape de oameni. Cultura este „miezul” din care s-a cladit Europa. Valorile culturale ne apropie intre noi.”, a declarat Karel Bartak, Head of Culture Unit in cadrul Comisiei Europene.
Mai mult decat un festival cultural, titlul de Capitala Europeana a Culturii aduce in discutie rolul culturii in viata unui oras si modalitatea sustenabila in care aceasta poate contribui la prosperitatea cetatenilor si a orasului.
Titlul de Capitala Europeana a Culturii este atribuit unui oras din Uniunea Europeana, din tari candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Pana in 2019, 60 de orase vor fi detinut titlul de Capitala Europeana a Culturii. Programul este considerat a fi initiativa culturala emblematica a Uniunii Europene.
Timisoara dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 sali de conferinta, 14 galerii de arta contemporana, 6 teatre, 4 muzee, o Filarmonica si o Opera, 4 spatii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de scoli, 8 centre ale industriei culturale si creative, 340 de piete si curti interioare, 18 cladiri publice si comerciale si 2 centre de tranzit pentru refugiati.
In 2021, vor fi trei Capitale Europene ale Culturii: una din tarile candidate la UE (Serbia si Muntenegru), una din Grecia si una din Romania.

Source: Curierul National

EN RO