Teminalele de pe Henri Coanda vor fi modernizate cu o investitie de peste 40 de mil. EUR

Investitii de 44 mil. EUR se vor face pentru a moderniza terminalele existente pe aeroportul Henri Coanda, ca urmare a numarului inregistrat in primele patru luni din acest an. Cei peste 3 milioane de  pasageri indica o crestere a valorilor traficului aerian pe aeroporturile gestionate de CN Aeroporturi Bucuresti, ce reprezinta un procent de 80% comparativ cu cel din anul 2019 considerat cel mai bun din istoria traficului aerian.

Cifra de afaceri s-a ridicat la 50,2 mil. EUR fata de valoarea bugetata de Companie de 33.1 mil. EUR , iar profitul brut la 15,8 mil EUR fata de 7,7 mil. EUR bugetati, indicand o evolutie pozitiva evidenta.

Astfel pentru anul in curs 44 mil. EUR au fost prevazute din surse proprii in buget, iar suma calculata pentru un credit de investitii ar ajunge la 130 mil. EUR de la BEI, cu scopul metinerii unui plan de investitii accelerat.

Se urmareste ca pana la sfarsitul anului 2022 si inceputul primului trimestru din anul urmator, sa se dublareze capacitatatea de procesare a pasagerilor in Terminalul 2.

In urmatorii 3-5 ani investitia va viza realizarea unui nou terminal proiectat.

Un centru logistic de peste 2.000 mp se va dezvolta pe Aeroportul Henri Coanda pentru a putea creste capacitatea de procesare Cargo, dar si 10.000 mp disponibili pe aeroportul Baneasa-Aurel Vlaicu pentru cinci facilitati ce se vor adresa serviciilor de reparatii si mentenanta a aeronavelor.

Termenul pentru dezvoltarea acestor proiecte ce va avea loc in sistemul built own operate transfer (BOOT) este de 15-20 ani. Implementarea s-ar trebui realiza la sfarsitul anului 2024.

Pentru marirea capcitatii de operare si parcare pe platforma aeroportului Henri Coanda a aeronavelor a inceput o licitatie. Termenul estimat pentru patru opozitii de parcare este al doile trimestru al anului viitor.

Datorita cresterii estimate a numarului de pasageri, se vor moderniza benzile de bagaje atat pe fluxul sosirilor, cat si al plecarilor, urmand a se implementa la sfarsitul celui de-al doilea semestru din anul curent.

O parcare cu 700 de locuri va fi construita la sol, in apropierea aerogarii Plecari, urmand a se pune in functiune pana la sfarsitul anului.

Sistemul de informatii pentru pasageri si insotitori si sistemul de parcari auto vor fi digitalizate.

Proiecte ar putea fi date in folosinta la inceputul anului 2023.

In al treilea trimestru al anului curent se va implementa culoarul pentru ”fast-track”.

In terminalul de pasageri au fost inlocuite scarile rulante, urmand ca pana la sfarsitul trimestului 3 din anul in curs sa fie inlocuite si lifturile.

Capacitatea Saloanelor Business va creste si in zona publica a terminalului de pasageri va fi deschis un centru de conferinte pana la inceputul anului urmator.

Se vor inlocui scannerele de bagaje si echipamente de scanare corporala au fost cumparate pentru un nivel de securitate mai ridicat. Implementarea acestora ar urma sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2023.

Se vor inlocui progresiv echipamentele clasice de pe platforma cu cele de incarcare electrica, incepand cu anul viitor si pana in 2026.

Se vor folosi echipamente LED in terminalul de pasageri pentru a creste eficienta energetica.

Se va dezvolta un parc de celule fotovoltaice cu o putere instalata de circa 30 MWcare va acoperi peste jumatate din consumul de energie actual, termenul de realizare fiind 2023.

Va demara un proiect de cogenerare si exploatare a apelor geotermale, planificat pentru 2024-2025.

Aeroportul Baneasa-Aurel Vlaicu este de asemenea pregatit sa opereze trafic comercial de pasageri. Se asteapta zboruri regulate in al treilea trimestru al anului in curs.