Taxa de promovare turistica a municipiului Bucuresti a fost stabilita la 0,5% din tariful de cazare in anul 2022

Imagine de Erich Westendarp de la Pixabay

Pe data de 26 noiembrie 2021 consilierii generali ai Capitalei au adoptat un proiect prin care, in anul 2022, taxa speciala pentru promovarea turistica a municipiului Bucuresti se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,5% la tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA.

Potrivit hotararii, platitorii taxei speciale pentru promovarea turistica sunt persoanele care beneficiaza de servicii de cazare in: hoteluri, hoteluri-apartament, hosteluri, moteluri, vile turistice, cabane turistice, bungalow-uri, sate de vacanta, campinguri, popas turistic, casute tip camping, apartamente si camere de inchiriat in locuinte familiale, nave fluviale si maritime, inclusiv pontoane plutitoare, pensiuni turistice si alte unitati cu functiuni de cazare turistica.

Structura de primire turistica va avea obligatia de a depune lunar o declaratie decont la Directia de Impozite si Taxe Locale a sectorului, pana la data de 10, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care s-a colectat taxa.

In cazul persoanelor fizice, depunerea peste termen sau nedepunerea declaratiilor decont se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 85-730 RON. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse intre 250-2.200 RON.

Obiectivele urmarite prin instituirea taxei speciale, conform sursei citate, sunt: cresterea numarului de turisti in Bucuresti, cresterea duratei de sedere a turistilor, cresterea veniturilor obtinute din turism, imbunatatirea experientei turistice si cresterea investitiilor in serviciile turistice.