Studiu: jumătate dintre români își petrec vacanța în România în acest an

Imagine de Dan Novac de la Pixabay

50% dintre românii respondenți unui sondaj spun că vor să își petreacă vacanța din următoarea perioadă în țară în contextul Covid-19. Printre destinațiile preferate de români se numără Brașov, Constanța și Cluj-Napoca.

În același timp, 35% dintre respondenți încă nu și-au planificat zilele libere de anul acesta și doar 15% doresc să își petreacă concediul în străinătate. 7% nu vor avea concediu sau îl vor petrece acasă.

Potrivit unui studiu de piață efectuat de Hospitality Culture Institute, 53% dintre românii care călătoresc mai des în țară decât în străinătate înregistrează mai puțin de 4.000 de lei venituri medii/gospodărie. 33% dintre aceștia sunt angajați, 29% sunt experți/specializați în anumite domenii, iar 29% nu lucrează în prezent (șomaj sau concediu post-natal).

Dintre românii care preferă vacanțele în destinațiile din țară, 33% merg într-un city-break de două ori pe an, iar 30% merg o dată la fiecare 2-3 luni. De asemenea, 40% dintre turiștii români intervievați acum alocă pentru vacanță într-o destinație locală între 501 și 1.000 RON/persoană pentru un city break, iar 34% bugetează mai puțin de 500 RON/persoană pentru un city break.

64% dintre românii chestionați merg in vacanta cu mașina personală, iar 13% cu trenul. 31% dintre turiștii locali care călătoresc în România preferă să se cazeze într-o locație informală (la gazdă), iar 45% aleg să plătească doar pentru cazare.