Studiu: industria ospitalitatii, grav afectata de pandemie, va fi printre ultimele care isi vor reveni

Imagine de bottlein de la Pixabay

Industria ospitalitatii a fost printre primele afectate de criza generata de coronavirus si va fi printre ultimele care isi vor reveni. Drumul spre revenire presupune stabilirea unui mod de a face experienta hoteliera mai sigura, iar anul acesta va aduce noi tendinte in zona ospitalitatii – minimizarea risipei alimentare, grija pentru cladiri verzi si sustenabilitate si preferinta pentru alimente produse local, dar si dispozitivele smart concepute sa diminueze consumul de energie sunt doar cateva dintre tendintele care vor modela un viitor mai sustenabil incepand cu 2021, arata raportul anual Colliers pentru 2020.

Consultantii Colliers sunt optimisti privind capacitatea de revenire si interesul investitorilor pentru aceasta piata, desi urmatorii ani vor fi cu siguranta dificili.

Unii dezvoltatori si-au continuat proiectele din zona de ospitalitate si au gasit modalitati de a negocia cu bancile finantatoare, confirmand increderea pe termen lung in aceasta piata a unor jucatori cu o situatie financiara robusta.

In ceea ce priveste proiectele viitoare, exista inca putine hoteluri in lucru, iar marcile cauta locatii bune pentru a se afilia.

Pana la sfarsitul lui 2021, Consultantii Colliers se asteapta ca pana la sfarsitul acestui an sa se deschida hotelul Ibis Airport (85 de camere) si a noul hotel de lux Autograph Collection by Marriott din centrul vechi al Bucurestiului (217 camere).

Alte proiecte mai includ un nou brand sub umbrela Accor (100 de camere), Corinthia Grand Hotel du Boulevard (50 de camere) sau reconversia Palatului Oscar Maugsch, vandut recent de BCR unui grup de investitori din industria hoteliera, si sunt asteptate sa isi anunte strategia in viitorul apropiat.

Anul trecut, turismul din intreaga lumea a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani in ceea ce priveste activitatea. In Europa, conform unui sondaj al Organizatiei Mondiale a Turismului, majoritatea expertilor vad revenirea activitatii la nivelurile pre-pandemice ale calatoriilor in strainatate nu mai devreme de 2023. Mai mult, sondajul arata ca o revenire mai importanta in zona de turism international vom vedea in a doua jumatate a anului 2021 – cel mai probabil in functie de vaccinare, dar sunt destui care avanseaza termenul in 2022.

In Bucuresti, gradul de ocupare a continuat sa fie redus. Venitul mediu zilnic pe camera disponibila (ADR) a fost, de asemenea, afectat, dar intr-o masura mai mica. Media ADR intre iunie si august a scazut cu 20-25%, comparativ cu media inregistrata in 2019, in aceeasi perioada, atingand un nivel de 250 RON/camera/noapte.

„Vedem 2021 ca fiind un an bun de intrare pe piata pentru noile marci internationale sau pentru cele existente, care planuiesc extinderea retelei, atata timp cat proiectele in discutie sunt bine amplasate si cu un numar suficient de camere pentru a sustine modelul de afaceri. 2022 este de asteptat sa fie anul unei activitati revenite la o oarecare normalitate si, prin urmare, vedem jucatorii pe termen lung pregatind terenul in acest sens”, a precizat Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers.

Pandemia a schimbat fundamental experienta clientilor si anumite tipuri de calatorii, precum summit-urile, care ar putea sa nu mai revina niciodata pe deplin la nivelurile pre-pandemie. Cum va dura ceva timp pana cand si calatoriile de afaceri internationale isi vor reveni, turismul local va continua sa joace acum mai mult decat oricand un rol foarte important. Schimbarile operationale, in special legate de sanatate, curatenie si flexibilitate si folosirea spatiilor exterioare vor fi in prim-plan.

EN RO