Romania: prima tara din Europa care lanseaza criterii de evaluare pentru destinatiile de ecoturism

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, MDRT a elaborat, alaturi de alti parteneri, un sistem de identificare a destinatiilor de ecoturism din Romania, destinatii care se pot reuni, ulterior, intr-o retea nationala de profil.
Implementarea acestui proiect permite destinatiilor care indeplinesc anumite criterii sa obtina statutul de destinatie ecoturistica si, ulterior, pot obtine o vizibilitate sporita pe piata interna si externa, prin includerea in campaniile nationale de promovare turistica derulate de minister.
Sistemul de identificare a destinatiilor de ecoturism din Romania este compus dintr-un set de criterii si un set de indicatori de evaluare a respectivelor criterii.
Pana in prezent s-au inscris trei destinatii pentru obtinerea acestui statut – zona Baile Tusnad, Tarnava Mare si zona Defileul Crisul Repede – Padurea Craiului.
Micro-regiunile din Romania interesate sa obtina statutul de destinatie ecoturistica pot depune la MDRT, in acest scop, o scrisoare de intentie prin care solicita includerea in programul de evaluare pentru destinatii de ecoturism.
Fiind un sistem de atestare voluntar, initiativa de participare la proiect apartine parteneriatelor locale sau regionale infiintate cu scopul de a gestiona domeniul turismului intr-o regiune/zona. Ulterior, solicitantii realizeaza auto-evaluarea destinatiei, pe baza criteriilor si indicatorilor disponibili pe site-ul ministerului, apoi o echipa de evaluatori coordonata de MDRT se ocupa de evaluarea in teren.
In functie de rezultatele acestor evaluari, se acorda statutul de Destinatie de Ecoturism pentru o perioada de 3 ani.
Printre conditiile care trebuiesc indeplinite pentru obtinerea unui astfel de statut este ca destinatia sa cuprinda resurse naturale aflate sub un regim de protectie, alaturi de care pot fi incluse si resursele socio-culturale. Alte criterii se refera la atractivitatea destinatiei, accesibilitate, protejarea patrimoniului cultural si respectarea traditiilor culturale, conservarea biodiversitatii si detinerea unui plan de gestionare a deseurilor, lista integrala fiind insa mult mai detaliata.
Criteriile au fost stabilite, la recomandarea Organizatiei Mondiale a Turismului, plecand de la Standardul European de Etichetare in Ecoturism redactat de Reteaua Europeana de Ecoturism.
Criteriile de identificare a destinatiilor ecoturistice au fost elaborate de MDRT, Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Turism – INCDT si Asociatia de Ecoturism din Romania – AER, in colaborare cu Ministerul Mediului si Padurilor, WWF Programul Dunare Carpati Romania, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociatia pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania, Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA.
Pentru mai multe informatii despre criterii click aici si despre indicatori click aici.
 
 
 
 

Source: Amos News