Romania isi vrea fabricile inapoi. Statul ofera 13 milioane de euro pentru reindustrializare

Dupa dezindustrializarea masiva si sabotarea unora dintre cele mai importante fabrici romanesti, statul roman pare interesat de reluarea activitatii industriale autohtone. Momentan, se fac doar pasi mici pentru fabrici mici, respectiv pentru noii jucatori din domeniu. Astfel, cei care au deja intreprinderi mici si mijlocii si sunt interesati sa deschida o fabrica de mici dimensiuni, pot beneficia de ajutoare de stat care pot atinge un nivel maximum de 55 de mii de euro.
fabrici uzineMicroindustrializarea este o componenta importanta a fiecarei economii, iar Romania vrea sa se inscrie pe lista tarilor interesate de acest aspect. Macar teoretic. Astfel a aparut prevederea care ofera IMM-urilor ajutoare de stat de pana la 55.000 de euro pentru constructia de mici fabrici.
„Programul de microindustrializare are un buget alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2016 de 60.890.000 de lei. Prin Program se finanteaza implementarea Planurilor de Afaceri, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute, in urmatoarele conditii:
Alocatie Financiara Nerambursabila – maxim 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 250.000 lei/beneficiar;
Contributie proprie – minimum 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.”, se arata in Obiectivul Programului.
Aproape 250 de IMM-uri pot primi sprijin pentru deschiderea de noi fabrici
Din totalul de aproape 13 milioane de euro, statul vrea sa finanteze 244 intreprinderi si IMM-uri, care intrenesc anumite criterii. Astfel, firmele trebuie sa aiba o vechime de cel mult cinci ani pe piata, sa nu aiba datorii la stat, sa reinvesteasca anual minimum 30% din profit, pe o perioada de trei ani, incepand cu anul urmator primirii alocatiei financiare nerambursabile. De asemenea, companiile trebuie sa angajeze minimum doi salariati pe perioada nedeterminata si program normal, de opt ore pe zi, dar si sa pastreze numarul actual de angajati pe o perioada de cel putin trei ani. Nu in cele din urma, comapniile nu trebuie sa depaseasca plafonul de minimum 200.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare. Dupa ce toate aceste criterii sunt intrunite, companiile pot investi banii in diverse directii de activitate, printre care se numara:
Echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru-inclusiv software-ul aferent, cu exceptia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, instrumentelor si automatelor muzicale;
Aparate si instalatii de masura, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cantare electronice cu/fara printer pentru etichetare, aparate de marcat electronice fiscale;
 Brevete de inventie, marci de produse si servicii (francize, etichetare ecologica, licente), software pentru comertul on-line, software-uri necesare desfasurarii activitatii pentru care se solicita finantare;
Computere, imprimante, copiatoare etc. Nu se pot achizitiona mai multe echipamente IT, din fiecare tip, decat numarul total de angajati dupa implementarea investitiei cu componenta nerambursabila.
Investitiile pot acoperi chiar si spatiile de lucru, de productie, precum si cursurile de specializare dedicate asocitilor sau administratorilor societatii. Totodata, se poate finanta si consultanta pentru intocmirea documentatiei facute in vederea obtinerii finantarii in cadrul programului de microindustrializare.

Source: Imopedia/Media