Reprezentantii HoReCa au precizat ca operatorii isi vor asuma costul testarii rapide a clientilor

Imagine de Belova59 de la Pixabay

Operatorii din domeniul HoReCa isi vor asuma costurile pentru testele rapide ale clientilor la intrarea in locatii, astfel incat preturile pentru clienti sa nu fie afectate, au declarat reprezentanti

Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, HORA si ai Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, FIHR.

Presedintele HORA, Dragos Petrescu, a precizat ca numarul celor care vor fi testati la intrare nu va fi foarte mare, deoarece unii romani s-au vaccinat, iar altii pot dovedi ca au trecut prin boala.

Totodata, presedintele FIHR, Calin Ile, a sustinut ca operatorii nu vor transfera asupra clientilor costurile testarii rapide la intrarea in localuri.

Pe de alta parte, presedintele FIHR a subliniat ca angajatii din HoReCa nu vor fi obligati sa se vaccineze. Cu cat vom avea mai multi salariati din HoReCa vaccinati, cu atat vom da semnalul ca suntem o industrie sigura. Nu-i putem obliga, sigur ca nu, si pe masura ce vom fi o industrie sigura vom putea ridica mai repede restrictiile, cu orizontul de timp 1 iunie ca obiectiv comun. Daca lucrurile merg mai bine, acest termen se poate devansa, speram ca lucrurile sa nu mearga mai prost, pentru ca toata lumea e mobilizata, a declarat Calin Ile.

In acest context, reprezentantul HORA, Dragos Petrescu, a mentionat ca angajatii din HoReCa vor avea prioritate la vaccinare.

Comisia Europeana si-a asumat data de 14 mai ca data de finalizare a certificatului verde, astfel incat vom putea beneficia de o baza unica de date in asa fel incat orice cetatean roman vaccinat sa poata fi usor identificat, sa poata sa dovedeasca ca este vaccinat.

Calin Ile a mai precizat ca in Romania nu va exista o limitare a calatoriilor interne bazata pe certificatul verde digital care urmeaza sa fie aprobat de Uniunea Europeana in data de 14 mai, insa tara isi va asuma acest certificat pentru deplasarile internationale, a declarat Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, FIHR.