Proiectul de restaurare a Cazinoului din Constanta a fost din nou amanat din cauza contestatiilor

Contractul de reabilitare a Cazinoului din Constanta, o lucrare tinuta in stand-by multi ani din cauza contestatiilor, urma sa fie semnat pe data de 29 octombrie, in prezenta ministrului Dezvoltarii. Ajuns la Constanta, ministrul nu a putut insa decat constata ca si actuala licitatie, a patra, a fost din nou contestata, in ultimul moment, iar din acest motiv contractul pentru reabilitarea monumentului nu poate fi semnat.
Licitatia a fost, din nou, contestata. Suciu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta in Cazinoul din Constanta, ca a sperat ca, dupa 7 ani de discutii, contestatii si orgolii, reabilitarea Cazinoului sa poata incepe. 
Ministrul Daniel Suciu sustine ca aceasta ultima contestatie are 95% din textul precedentei.
Suciu a afirmat ca la cea de-a patra licitatie organizata pentru Cazinoul din Constanta s-au prezentat trei firme, una fiind descalificata pentru documentatie tehnica neconforma.
"Cand s-a adjudecat licitatia, aceasta firma care a fost descalificata a facut contestatie la CNSC. Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor i-a respins firmei contestatia si a cerut CNI-ului sa ceara niste lamuriri suplimentare celorlalte doua firme si sa intocmeasca un nou raport al castigatorului, lucru care s-a si intamplat, dar aceeasi firma care nu mai era parte a acestei licitatii ieri a contestat din nou licitatia”, a mentionat Suciu.
CNSC are termen legal de 10 zile pentru a analiza aceasta contestatie. Decizia luata de consiliu poate fi atacata in instanta. Cazinoul a trecut in urma cu patru ani de la municipalitate la Compania Nationala de Investitii pentru a fi restaurat, iar de atunci mai multe licitatii organizate pentru reabilitatea monumentului au fost contestate si anulate.
Pentru lucrarile de consolidare di restaurare au fost depuse trei oferte, respectiv de la asocierile formate din Eldiclau (lider), Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote), Research Consorzio Stabile Societa Consortile si Impex Romcatel Cercetare Proiectare, Aedificia Carpati, Tehnoinstal, Remon Proiect si Profesional Construct Proiectare, respectiv Constructii Erbasu, Concas, Euras si Polarh Design.
In cele din urma a fost declarata castigatoare asocierea Impex Romcatel Cercetare Proiectare, Aedificia Carpati, Tehnoinstal, Remon Proiect si Profesional Construct Proiectare.
Desi celelalte ofertante au depus contestatii, potrivit presei locale, legislatia permite in prezent semnarea contractului dupa expirarea perioadei de contestatii. Licitatia pentru lucrarile de restaurare si consolidare a Cazinoului din Constanta, procedura demarata in urma cu aproape doi ani si estimata initial la 31,6 mil. RON (fara TVA), a fost anulata anul trecut pentru ca ofertele primite de Compania  Nationala de Investitii (CNI) au fost inacceptabile si/sau neconforme cu prevederile caietului de sarcini.
Cazinoul din Constanta se numara intre cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu preselectate de o comisie de experti din diverse domenii. In deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural, organizatia Europa Nostra si Institutul Bancii Europene de Investitii a anuntat cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul „Cele mai periclitate 7 situri in 2018”. 

Source: Profit

EN RO