Principalul investitor in proiectul Casa Radio solicita despagubiri de peste 250 mil. EUR statului roman

Dezvoltatorul imobiliar Plaza Centers cere statului roman despagubiri estimate la 262,2 mil. EUR de pe urma pierderilor intervenite in proiectul imobiliar Casa Radio din Bucuresti. In acest sens, compania a depus o cerere Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investitii (ICSID) din Washington.

Casa Radio a fost concesionata pe 49 de ani de la statul roman in vederea realizarii unui mega-proiect imobiliar. In trecut, dezvoltatorul a anuntat ca a plasat aici 85 mil. EUR, excluzand costul de achizitie al companiei, dar santierul este de mult timp abandonat. Proiectul trebuia realizat intr-un parteneriat in care Plaza Centers detinea 75% din proiect, restul participatiilor fiind detinute de autoritatile romane (25%) si de o companie cu capital turcesc (10%). Compania voia sa construiasca alaturi de statul roman un mall, cladiri de birouri si un hotel pe terenul pe care se afla Casa Radio, dar proiectul a ramas doar o promisiune, iar in 15 ani nu a avansat deloc. Constructia a intarziat din cauza crizei economice, dar si din cauza ca statul roman nu a raspuns cererilor de renegociere a planului public privat. Intre timp, Plaza Ceters s-a gandit sa vanda partea ei de proiect.

La sfarsitul anului trecut, Plaza Centers a anuntat ca este de acord cu prelungirea termenului de vanzare a cotei sale de 75% din proiect catre AFI Europe pana la 31 decembrie 2022. AFI Europe a semnat un precontract de cumparare a pachetului de actiuni pentru 60 mil. EUR.

Compania a investit peste 300 mil. EUR in sapte terenuri localizate in Iasi, Timisoara, Slatina, Hunedoara, Targu Mures, Constanta si Miercurea Ciuc; in 75% din Casa Radio din Bucuresti, in cladirea de birouri Palazzo Ducale si complexul Radisson, vandut in 2017 cu 169,2 mil. EUR catre fondurile Cerberus si Revetas.

EN RO