Prima Casa – inlocuita treptat cu creditele clasice, tintind apartamente mai mari

In goana dupa apartamente mai spatioase, bucurestenii renunta la Prima Casa si se orienteaza mai degraba catre creditele imobiliare si ipotecare. Numarul celor care isi finanteaza astfel locuinta a crescut cu 30% in ultimul an, ceea ce ii face pe dezvoltatori sa creada ca acesta este comportamentul care va domina si in viitor, cel putin atata timp cat veniturile populatiei vor continua sa fie in crestere.
Bucurestiul devine, treptat, un oras al apartamentelor noi. Cel putin in privinta tinerilor, acesta este trendul. Tocmai de aceea este nevoie de constructii noi, variate, care sa multumeasca toate categoriile de clienti. Un singur dezvoltator poate raspunde cu greu cerintelor variate ale pietei, dar mai multi dezvoltatori care muncesc ca o echipa – nu ca rivali, pot construi proiecte impresionante. Un astfel de exemplu este Metalurgiei Park Residence, unde tocmai s-a finalizat vanzarea intregii suprafete de teren destinate fazei intai a proiectului, respectiv 25 de hectare. In total, in aceasta faza a proiectului se vor livra 5.000 de locuinte, dintre care 4.000 sunt deja finalizate. Pe acest esantion de clienti, dezvoltatorii au facut studii de piata relevante, care pot imbunatati calitatea ansablurilor imobiliare la nivelul intregului oras.
„Cerinta principala a clientilor este pentru apartamente de trei camere, cu preturi care pot ajunge cu usurinta la 70-80.000 de euro. La aceasta suma, clientii se finanteaza mai usor cu creditele imobiliare si ipotecare, nu mai este avantajos un credit Prima Casa. Drept dovada, doar 50% dintre achizitii sunt facute cu Prima Casa, spre deosebire de 80%, cat era anul trecut. Sigur, este o pindere importanta in continuare, dar in scadere clara”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Bogdan Ivan, reprezentant Sud-Rezidential.  
In faza a doua a proiectului, Sudrezidential.ro va pune la dispozitia dezvoltatorilor imobiliari interesati o suprafata suplimentara de 25 de hectare pentru inceperea lucrarilor de constructie la Faza II din Metalurgiei Park Residence, care va genera la final un numar de aproximativ 4000-5000 apartamente destinate cumparatorilor de locuinte noi. Acelasi numar a revenit si primei faze a proiectului, dar acolo s-au vandut deja 4.000 de apartamente.
 
„Suntem bucurosi ca am putut ajunge pana in aceasta faza a proiectului, iar asta ne motiveaza sa continuam tot asa. Este locul perfect, daca nu chiar singurul loc in care putea dezvolta un astfel de proiect, pentru ca vecinatatile sunt perfecte pentru rezidential: metrou, supermarketuri, scoli, gradinite, piata etc”, continua Bogdan Ivan.
In cadrul proiectului, preturile apartamentelor incep de la circa 950 de euro/mp util cu TVA de 5% inclus, iar costul unui loc de parcare este de 1.500 de euro plus TVA 20%. Profilul clientului il reprezinta familia tanara sau tanarul angajat, familiile nou casatorite cu varsta de pana la 40 de ani, fiind de regula angajati al corporatiilor din Romania sau functionari publici, interesati mai ales de un apartament nou cu doua sau trei camere.

Source: Imopedia/Media

EN RO