Pentru prima data in 40 de ani, Romania va lipsi de la targul de turism de la Londra

Imagine de Adam Derewecki de la Pixabay

Pana in prezent, Romania nu s-a inscris la niciunul dintre principalele targuri internationale de turism, precum World Travel Market Londra, FITUR Madrid sau ITB Berlin si bifeaza prima absenta la targul de la Londra dupa mai bine de 40 de ani, anunta reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT si Asociatiei Incoming Romania, AIR.

In acest context ANAT si AIR, atrag atentia Guvernului asupra neglijarii totale a turismului de incoming, printr-o scrisoare deschisa adresata ministrului interimar al Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Virgil Daniel Popescu.

Conform datelor furnizate de Eurostat, Romania a inregistrat, in luna iulie 2021, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cea mai mare scadere a turismului de incoming (turisti straini) din Uniunea Europeana, confruntandu-se cu o diminuare de 90% a noptilor petrecute de straini in unitatile de cazare.

Turismul contribuie la cresterea si dezvoltarea economiei nationale, pe de o parte, prin numeroasele conexiuni economice pe care le genereaza in relatie cu alte sectoare economice, prin crearea de locuri de munca si prin contributia la PIB, iar pe de alta parte, prin construirea si consolidarea unei identitati de imagine, a unei notorietati in mentalul colectiv si prin constructia unei marci de tara care atesta ineditul si calitatea destinatiei. Turismul de incoming, in special, reprezinta activitate de export pentru tara prin aportul de valuta adus in Romania de catre turistii straini.

Avand in vedere faptul ca cele mai mari evenimente de gen din strainatate sunt deja lansate si in proces de inscriere pentru participarea expozantilor in format fizic (World Travel Market Londra, FITUR Madrid, ITB Berlin etc.), ANAT si AIR solicita ministerului de resort sa comunice cat mai repede strategia de promovare a Romaniei pe termen scurt si lung si lista manifestarilor expozitionale internationale la care ministerul va participa cu stand in perioada urmatoare (restul anului 2021 si anul 2022).

De asemenea, ANAT si AIR roaga reprezentantii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) sa urgenteze transmiterea normelor de reglementare a participarii expozantilor in standul national al Romaniei.

EN RO