Pensiunile vor trebui sa investeasca in dotarea bucatariilor la standarde europene

Presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural, ANTREC, Daragus Attila, apreciaza ca aproximativ 30% din pensiunile inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Turism, ANT, nu corespund normelor Uniunii Europene privind dotarea bucatariilor, astfel ca vor fi inchise sau vor lucra “la negru”. Daragus Attila sustine ca ANTREC se confrunta de multi ani cu problema turismului “la negru” si care reprezinta 40-50% din totalul veniturilor inregistrate in agroturism.

Daragus Attila a declarat ca unitatile sunt obligate sa faca investitii pentru asigurarea conditiilor igienico-sanitare la nivelul standardelor europene.

El a spus ca noile pensiuni agroturistice au fost construite in mare parte astfel incat sa corespunda normelor in ceea ce priveste cazarea dar bucatariile acestora nu se ridica la standarde europene, mai precis nu dispun de bucatarii din inox iar investitia in dotarea bucatariilor se redica la cel putin 15.000 EUR si multe pensiuni nu isi permit o asemenea investitie.

Totodata, pensiunile trebuie sa obtina noi documente de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor de la ANSVSA, ordinul in acest sens intrand in vigoare la 18 ianuarie.

ANTREC detine filiale in aproape toate judetele tarii si numara 3.000 de membri, infiintand in decursul anilor pensiuni turistice si agroturistice in peste 800 de sate romanesti.
Source: Averea

EnglishRomanian