„Pădurea Domnească” este cea mai mare rezervație, ca suprafață, din Republica Moldova 5920 ha și include mai multe puncte de atracție turistică din nordul țării: Cheile Butești, Stânca Mare, Suta de Movile, Zimbrăria, Stejarii seculari, Țara Bâtlanilor, Pensiunea eco-turistică „La Fontal” care este un punct de relaxare a turiștilor. Cea mai importantă atracție rămâne însă a fi Zimbrăria, care în prezent are şapte mamifere.
Rezervaţia „Pădurea Domnească” a fost creată la 2 iulie 1993, conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova, cu scopul păstrării celui mai reprezentativ complex natural silvic de luncă şi de mlaştini situate în sectorul de mijloc al râului Prut, conservării şi regenerării speciilor rare de plante şi animale, redresării ecologice şi restabilirii biodiversităţii ecosistemelor de luncă.
Din punct de vedere geomorfologic, teritoriul ocupat de vegetaţia forestieră a rezervaţiei „Pădurea Domnească” aparţine Platoului Moldovenesc de nord-vest şi este localizat în zona cursului de mijloc al râului Prut şi afluentului său Camenca, de la satul Branişte la nord, până la Pruteni la sud; spre vest este limitat de râul Prut, iar spre est – de zona de recife Buteşti- Cobani şi mai la sud, de terasele râului Prut din preajma estică a satelor Viişoara şi Pruteni
În prezent, teritoriul, după particularităţile geomorfologice, se identifică cu Câmpia aluvială a Prutului de Mijloc. La alcătuirea lui iau parte terasele Prutului şi elemente ale reliefului actual: lunca şi versantul stâng al văii Prutului şi cumpenele de apă.
În funcţie de gradul de inundaţie şi aluviuni se evedinţiază patru asociaţii vegetale de luncă: stejărişuri, plopişuri, salcişuri, răhitişuri. Stejărişurile ocupă suprafaţa de 1471,4 ha (26%), cresc pe cele mai ridicate locuri din luncă, la altitudinea de 53-60. Sălcişurile ocupă 455,6 ha. Sunt răspândite de-a lungul albiei Prutului şi pe alocuri în gârle. S-au format pe soluri tinere, preponderent nisipoase şi nisipo-lutoase. Plopişurile ocupă 1081,6 ha. Comunităţile de plop s-au format pe locuri puţin mai ridicate decât sălcişurile şi reprezintă o formă de tranziţie de la sălcişuri la stejărişuri de luncă. Răchitişurile ocupă mici suprafeţe în zona de contact a spaţiului terestru cu apele râului Prut şi s-au format pe soluri tinere, nisipoase în condiţii umede şi foarte umede.
Este notabil că flora rezervaţiei prezintă un număr de circa 31 specii de plante rare dintre care 12 specii de plante incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, 19 specii de plante cu diferit grad de periclitare incluse în UICN Red List Categories.
Fauna Rezervaţiei „Pădurea Domnească” este bogată şi variată. Ea este alcătuită din 47 specii de mamifere, 15 specii de reptile şi amfibieni şi 159 specii de păsări, din care 21 de specii sunt introduse în categoria speciilor rare de animale.
O importanță majoră în rezervaţie îl au zimbrii. În baza acordului interstatal dintre conducerea Republicii Moldova şi Polonia, în anul 2005 a fost primită decizia de a reaclimatiza zimbrul în ţara noastră. Ca urmare, pe 19 august 2005, în rezervaţie au fost aduşi trei zimbri (un mascul şi două femele) din două rezervaţii ale Poloniei.
Condiţiile de întreţinere a zimbrilor în rezervaţie au fost create în conformitate cu „Strategiia de conservare a Zimbrului Eoropean” a Fondului Mondial al Naturii (WWF) cu recomandările Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe, Ministerului Ecologiei, Serviciului Veterinar al Ministerului Agriculturii.
Anual, rezervaţia este vizitată de circa 6-7 mii de turişti, elevi ai şcolilor şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ superior, în special facultăţile de geografie, biologie, silvicultură, care îşi desfășoară practica de teren pe teritoriul rezervaţiei.