Începând cu 31 decembrie 2023, se aplică cota TVA de 8% pentru domeniul HORECA

Începând cu 31 decembrie 2023, se aplică cota TVA de 8% pentru domeniul HORECA, pentru serviciile de cazare, produsele alimentare și băuturile.

Cota redusă de 8% va fi aplicată la serviciile de cazare, indiferent de categoria de confort, în hotel, hotel-apartament, motel, vilă turistică, bungalou, pensiune turistică, pensiune agroturistică, camping, sat de vacanţă sau tabără de vacanţă, care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei și la produsele alimentare şi/sau băuturi. Excepție face producţia alcoolică, preparată sau nepreparată, pentru consumul uman, însoţită de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei.

În context, agenții economici sunt obligați să se adreseze la furnizorii/centrele de asistență tehnică, și să programeze echipamentul de casă și de control cu nivel de cota TVA de 8% pentru serviciile și mărfurile menționate.

Totodată, în perioada de până la programarea echipamentului de casă și de control cu nivel de cota TVA de 8%, la completarea Registrului mașinii de casă și de control/ imprimantei fiscale sau Registrului operațiunilor echipamentului de casă și de control se va înscrie suma TVA recalculată.