Operatorii din turism sustin ca sezonul 2021 a fost unul mult mai bun decat 2020 din punct de vedere al incasarilor

Imagine de ming dai de la Pixabay

Operatorii din turism sustin ca sezonul 2021 a fost unul mult mai bun decat 2020 din punct de vedere al incasarilor, dar ca inca nu s-a ajuns la nivelul anului 2019, fiind resimtita lipsa voucherelor de vacanta in turismul intern.

Hotelierii au ales sa majoreze preturile, cu 10-15%, chiar daca tarifele produselor si serviciilor din Romania au crescut cu procente cuprinse intre 10% si 30% fata de nivelurile de dinainte de pandemie, au declarat reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT.

In privinta preturilor inregistrate anul acesta in sectorul turistic din Romania, Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT, a precizat ca acestea s-au ajustat la inflatie.

“Asa cum au observat analistii economici, cam la orice produs sau serviciu de orice fel, in Romania, tarifele au crescut cu intre 10 si 30% fata de cum erau inainte de pandemie. In turism, in special pentru proprietarii de structuri de cazare dar nu numai, au crescut preturile la utilitati, au crescut salariile si este si o problema in privinta personalului calificat, din ce in ce mai greu de gasit. Hotelierii au ales sa creasca preturile la minim, cu 10-15% dupa caz, nu au urmat trendul de crestere mai mare”, a afirmat el.

Baduleascu a precizat ca, litoralul romanesc al Marii Negre a avut in 2021 un sezon de revenire. Touroperatorii care vand litoralul romanesc si revanzatorii acestora au facut o alegere buna, avand asigurata supravietuirea si chiar un profit minimal, plus o predictibilitate mai mare.

“Mai multi touroperatori si hotelieri considera ca sezonul de vara 2021 va fi, atunci cand se va trage linia, la fel de bun ca si sezonul 2019, ultimul sezon normal, sau poate chiar mai bun. Ramane de vazut. Cert este ca a fost un sezon bun, care a mai redresat turismul de pe litoral.