Numărul turiștilor românilor care au plecat în străinătate a scăzut în acest an cu 58% față de 2019

Imagine de bottlein de la Pixabay

Numărul românilor care au ales să călătorească în străinătate în această vară a scăzut cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform platformei financiare Revolut.

Revolut a analizat pe parcursul verii obiceiurile de cheltuire şi destinaţiile de călătorie ale utilizatorilor români, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Utilizatorii Revolut cu vârste cuprinse între 24 şi 34 de ani sunt cei care au călătorit cel mai mult vara aceasta. Aceştia au călătorit de patru ori mai mult decât persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 54 de ani.

Cele trei destinaţii de vacanţă din topul preferinţelor românilor în 2020 rămân aceleaşi cu cele din 2019: Bulgaria, Grecia şi Ungaria.

Românii au retras mai mult numerar în timpul vacanţei în 2020. În medie, românii au retras echivalentul a 1.400 RON numerar în perioada vacanţei, cu 39% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2019 când suma medie retrasă a fost 1.000 RON. Utilizarea de numerar a crescut cu 39%.

În ceea ce privește tipul de cazare, utilizatorii Revolut din România au optat atât pentru hoteluri cât şi pentru proprietăţi private. În timp ce numărul de oameni care au ales Airbnb a rămas constant, cei care au ales să îşi petreacă vacanţa într-un hotel a scăzut cu 56% în 2020.

Dacă în 2019 turiştii români au cheltuit cel mai mult în baruri, cafenele şi restaurante, în 2020 au optat să nu mai iasă aşa mult, ceea ce a determinat o creştere semnificativă a cheltuielilor în magazine alimentare şi supermarketuri, acestea ocupând locul al doilea în topul principalelor categorii de cheltuieli, după retragerile de numerar.

Făcând o comparaţie cu anul trecut, utilizatorii Revolut au cheltuit cu 207% mai puţin pentru achiziţiile fizice din alte ţări – suma totală fiind 216 mil. RON.