Noi reguli in Centrul Vechi al Capitalei

Colectarea selectiva a deseurilor exclusiv in saci de plastic, in zile diferite si doar intr-un anumit interval, dimineata, constituie una din masurile incluse in proiectul de regulament pentru salubrizarea, igienizarea si infrumusetarea Centrului Vechi al Capitalei.

De asemenea, cei care detin terase pe strazile din Centrul istoric vor avea obligatia de a preda uleiul uzat operatorului autorizat si sa raporteze Primariei Capitalei cantitatile de uleiuri predate.

Amenda pentru nerespectarea regulamentului ajunge pana la 5.000 RON.

Regulamentul va fi discutat in viitoarea sedinta a Consiliul General al Municipiului Bucuresti, CGMB.

Initiatorul proiectului, primarul Gabriela Firea, spune ca se produce o foarte mare cantitate de deseuri care este depozitata necontrolat, iar faptul ca de salubrizarea din centru se ocupa mai multi operatori implica sa intre mai multe autogunoiere de tonaj mare pe strazile din Centrul Vechi, ceea ce duce la deteriorarea strazilor.

Potrivit regulamentului, atat persoanele juridice, cat si cele fizice vor avea obligatia de a colecta selectiv deseurile, doar in sacii de plastic oferiti de operatorul de salubrizare, care va ridica deseurile in functie de un program: luni, miercuri si vineri va colecta deseurile din hartie-carton, martea, joia si sambata – plastic, PET, doze de aluminiu si sticla si zilnic biodegradabilele si deseurile alimentare.

Toate acestea vor fi coelctate doar dimineata, intre 4.00 si 10.00. De asemenea, cosurile de gunoi stradale vor fi spalate o data pe saptamana.

O alta masura impusa in regulament ii va obliga pe comercianti sa colecteze uleiurile uzate si sa le predea operatorului de salubrizare, apoi sa raporteze Primariei Capitalei in fiecare luna cantitatea de ulei folosita si predata.

De asemenea, toaletele ecologice, indiferent cine le detine, vor fi spalate zilnic in perioada mai-octombrie si de doua ori pe saptamana in perioada noiembrie-aprilie.

In ceea ce priveste amenzile, acestea vor fi cuprinse intre 500 si 5.000 RON pentru nerespectarea regulamentului.
Source: Profit

EN RO