Noi condițiile în care românii, inclusiv minorii, vor călători spre țări din Spațiul Schengen

Cetățenii români vor călători spre țări din Spațiul Schengen începând din 31 martie fără a se mai opri la tonetele de control ale Poliției de Frontieră și vor merge direct spre porțile de îmbarcare. Polițiștii de frontieră se vor afla însă în aeroporturi pentru a face verificări inopinate.

”Aeroportul Internațional Henri Coandă București este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetățenii statelor Schengen. De la această dată controalele la frontierele aeriene și maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră. Începând cu 31 martie anul curent, cetățenii care călătoresc în statele din Spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica

În continuare, polițiștii de frontieră se vor afla în aeroporturi și vor face verificări, dacă au unele suspiciuni.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, polițiștii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului.