Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene face un nou apel PNRR pentru finantarea celor 12 rute turistice

Pe data de 3 mai, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un nou apel de proiecte in cadrul Investitiei 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Componenta 11 – Turism si cultura din Planul National de Redresare şi Rezilienta al Romaniei.

Potrivit datelor transmise de reprezentantii Ministerului, potentialii beneficiari pot depune, intr-un interval de 20 zile, propuneri de obiective care sa faca parte din cele 12 rute menţionate in Investiţia 1 – Componenta 11 din PNRR.

 Ministerul a mai lansat un apel de depunere a proiectelor in perioada 25 februarie – 20 martie 2022, insa datorita locurilor ramase disponibile în cadrul rutelor turistice/culturale, respectiv pentru ca reprezentativitatea obiectivelor în cadrul celor 12 rute turistice/culturale să fie cât mai mare şi la nivel naţional.

Investiţia 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale din cadrul Componentei 11 – Turism şi Cultură PNRR are o alocare de 103,53 mil. EUR.

Obiectivul acestei investiţii este de a creşte atractivitatea destinaţiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România şi crearea de noi locuri de muncă în industria turistică.  

Astfel, este acordat sprijin financiar pentru promovarea celor 12 rute turistice/culturale, şi pentru modernizarea/reabilitarea obiectivelor (siturilor) turistice cu impact naţional şi internaţional, identificate în zonele de destinaţie optimă.

 „Cel puţin 225 de situri vor fi incluse în cele 12 rute turistice/culturale, acestea vor fi alese pe baza cartografierii şi vor fi pozitionate în zone strategice, pentru a atrage atat turistii romani, cat si pe cei straini pe baza acestor rute,vau precizat reprezentantii MIPE.

Ministerul precizeaza ca Planul National de Redresare si Rezilienta are un buget total de 29,2 mld. EUR, din care 14,2 mld. EUR sub forma de granturi si 14,9 mld. EUR sub forma de imprumuturi.

Pentru implementarea Planului, Romania a incasat doua transe de prefinantare in valoare de 3,79 mld. EUR: o transa in valoare de 1,85 mld. EUR euro aferenta componentei de granturi, respectiv 1,94 mld. EUR din componenta de imprumut. PNRR se bazeaza pe şase piloni, astfel încat sa acopere nevoile Romaniei şi sa urmareasca concomitent prioritatile Uniunii Europene, respectiv: tranzitia verde, transformare digitala, crestere inteligenta, coeziune sociala si teritoriala, sanatate si rezilienta si politici pentru generatia urmatoare. Planul include masuri privind transportul durabil, educatia, sanatatea, renovarea cladirilor şi digitalizarea administratiei publice.