Ministerul de resort desfiinteaza posturile de atasati de turism

Guvernul, la initiativa ministerului de resort, a abrogat, prin ordonanta de urgenta, prevederile, introduse in 2017, privind atasatii in turism, numarul de 40 de posturi destinate pentru atasatii de turism urmand a fi redistribuite in cadrul structurilor constituite la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

In cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului au fost infiintate, in 2017, posturile de “atasati in turism”, angajati care ar fi trebuit sa asigure reprezentarea Romaniei atat in tarile membre ale Uniunii Europene, cat si in tarile terte, in domeniul politicii turismului si promovarii produselor si serviciilor turistice, precum si al formelor de turism autohtone.

Daca, in 2017, in cadrul Ministerului Turismului, era prevazut un numar de 15 posturi pentru reteaua de promovare turistica externa, in prezent numarul posturilor de atasati in turism a ajuns la 40.

Potrivit actualilor decidenti in domeniu, in cei 4 ani de la crearea retelei de atasati in turism, ea nu a fost functionala.

Raportat la numarul total al posturilor, atasatii in turism reprezinta 5% din totalul posturilor prevazute in schema de personal a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

“In acest context, apreciem ca politica de promovare a turismului pe pietele tinta si emergente externe poate fi realizata prin reprezentantii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului din cadrul retelei externe de comert”, arata ministerul.

“Prioritatea in ceea ce priveste dezvoltarea turismului si cresterea notorietatii Romaniei ca destinatie turistica atat pe plan intern cat si pe pietele externe, o constituie implementarea reformei privind reglementarea infiintarii Organizatiilor de Management al Destinatiilor intr-o structura pe mai multe niveluri, prin implicarea cat mai mult a tuturor partilor interesate, indeosebi cele din sectorul privat care reprezinta principalii actori interesati in succesul turistic al destinatiilor, in procesul decizional privind cursul de actiune in activitatea de promovare, reforma propusa si in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta”, mai arata ministerul de resort. Totodata, reprezentarea Romaniei atat in tarile membre ale Uniunii Europene, cat si in tarile terte, in domeniul politicii turismului si promovarii produselor si serviciilor turistice, precum si a formelor de turism autohtone se va realiza, totodata, si prin reteaua de reprezentare comercial-economica externa.