MAT reprezintă România la Forumul European de Turism din Praga

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a reprezentat România la ediția din acest an a Forumului European de Turism (ETF), eveniment organizat în perioada 15-16 noiembrie, la Praga, în marja Președinției Cehiei la Consiliului Uniunii Europene. Delegația, formată din specialiști din cadrul instituției, a fost condusă de secretarul de stat Tudorița Lungu.

Forumul reunește autoritățile publice din țările UE responsabile de turism, reprezentanți ai industriei și destinațiilor turistice, organizații internaționale de turism și instituții ale UE, precum și președinți ai consiliilor naționale de turism.

Doamna secretar de stat Tudorița Lungu a avut o întrevedere cu doamna Daniela Grabmüllerová, ministru adjunct al Ministerului Dezvoltării Regionale din Cehia, care a vizat promovarea reciprocă a destinațiilor turistice. Demnitarul român a subliniat faptul că România are o ofertă bogată privind turismul activ, de aventură și a pus accent pe satele tradiționale și gastronomia excepțională, foarte apreciate de turiștii cehi.

Forumului European de Turism este unul dintre cele mai importante evenimente anuale din Uniunea Europeană pe tema turismului, fiind organizat de țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Ediția din acest an include patru sesiuni: „Directiva privind pachetele de servicii de călătorie – lecțiile învățate din pandemie”, ”Inițiativa privind închirierea pe termen scurt”, „Calea de tranziție pentru turism” și „Tendințele în turism”

Prima sesiune, „Directiva privind pachetele de călătorie – lecții învățate din pandemie”, s-a concentrat pe aplicarea directivei până în prezent, în special în ceea ce privește problemele întâlnite în timpul pandemiei de COVID-19, mecanismele de salvgardare, precum și posibilele modificări ale directivei.

A doua sesiune, „Regulamentul privind închirierile pe termen scurt”, s-a axat pe propunerea de regulament pe care Comisia Europeană intenționează să o publice în această toamnă. Sesiunea include și punctele de vedere ale asociațiilor profesionale, în contextul creării unui cadru de reglementare, adecvat pentru închirierile pe termen scurt.

„Calea de tranziție pentru turism” a reprezentat cea de-a treia temă de discuție. Turismul este primul ecosistem industrial pentru care a fost creat o cale de tranziție, iar sesiunea a oferit ocazia de analiza exemple practice în vederea implementării traseului.

Ultima sesiune a fost dedicată tendințelor în turism, nu doar în marketing. În acest sens, au fost evidențiate exemple practice despre modalitățile prin care turismul se poate dezvolta într-un mod durabil, în special profitând de avantajele digitalizării sau de calitatea verde a serviciilor turistice.

Printre participanții la eveniment, cu prezenta fizica sau online, s-au aflat Ivan Bartoš, vice prim-ministru al digitalizării și ministru al dezvoltării regionale din Cehia, Alessandra Priante, director regional al Europei al UNWTO, István Ujhelyi, vice președinte al Comitetului TRAN din Parlamentul European, Robert Mathiak și Amaryllis Verhoeven, Comisia Europeană.