Investitiile estimate pentru refacerea litoralului Marii Negre se ridica la 316 milioane EUR

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului si Gospodariri Apelor, MMGA, Lucia Varga, a declarat ca valoarea investitiilor estimate de specialistii romani si cei japonezi pentru refacerea litoralului si stoparea eroziunii costiere se ridica la 316 milioane EUR pentru perioada 2007-2020. Aceasta suma reprezinta necesarul pentru toate locatiile identificate, Eforie Sud – Eforie Nord, Mamaia si Tomis.

Expertii Agentiei Japoneze de Cooperare Internationala, JICA, care au efectuat un studiu asupra litoralului sudic romanesc, au prezentat pe data de 12 martie studiile de fezabilitate pentru Eforie Nord si Mamaia. Lucia Varga a declarat ca pentru reabilitarea celor doua statiuni turistice fondurile alocate vor fi de 57 milioane EUR prin Planul Operational Sectorial de Mediu si 43 milioane EUR de la Guvernul Romaniei. Principalele lucrari care vor fi efectuate constau in realizarea unor diguri submerse si a unor lucrari hidrotehnice pentru spargerea valurilor care erodeaza malul si innisipare.

Lucia Varga a precizat ca termenul de incepere a lucrarilor va fi cel mai probabil la sfarsitul sezonului estival iar termenul de finalizate a lucrarilor este anul 2020.

Totodata, secretarul de stat a declarat ca Ministerul Mediului a alocat fonduri pentru inca 3 studii de fezabilitate.
Source: Cronica Romana

EN RO