Investiţie de peste 4 milioane de euro într-un hotel în Sfântu Gheorghe

Proprietarul lanțului de depozite de materiale de construcții Depo dezvoltă unul dintre proiectele hoteliere din Sfântu Gheorghe care a început în urmă cu mai bine de 2 ani. Investiția totală va depăși 4 milioane de euro, din care o parte este alocată de Fundația Pro Economica Alapítvany.

Hotelul a fost dezvoltat pe baza căminului muncitoresc existent și a fost achiziționat de actualul proprietar în 2017. Până în 2019, clădirea a fost supusă unor procese de renovare și restaurare structurală și de fundație pentru a face față la cutremure. Începând din 2019, a inceput dezvoltarea hotelului de patru stele. Dispune de un total de 45 de camere cu o suprafață de aproximativ 33-35 mp, inclusiv 3 apartamente, camere single, camere twin, camere deluxe și chiar camere cu chicinetă. Investiția inițială estimată a fost de 2,5 milioane de euro, la care se adauga 1,5 milioane de euro de la Fundația Pro Economica Alapítvany. Hotelul va avea: baruri, restaurante, săli de ședințe, iar cu terenul adiacent recent achiziționat, pe viitor va include și un centru spa urban, o sală de întâlniri și evenimente. Proiectul va fi finalizat în această iarnă și se află în prezent în faza de amenajare interioară. Hotelul va avea 20 de noi angajați, iar procesul de recrutare va începe anul viitor.

Principala problemă a investițiilor hoteliere din ultimii doi ani are de-a face cu creșterea prețurilor materialelor de construcție și cu timpul de așteptare pentru livrarea diferitelor articole. În procente, creșterea prețurilor materialelor înseamnă depășirea bugetului cu 25%. Termenul de deschidere se pastreaza în trimestrul II 2022. Pretul unei camere duble va fi de minim 60 euro/noapte, iar in regim single in intervalul 45-50 euro/noapte.

Deși cea mai mare parte a investițiilor hoteliere din zona Brașov-Covasna este în principal pentru turismul de agrement, perspectivele de dezvoltare viitoare ale Aeroportului Internațional Brașov sunt optimiste în ceea ce privește turismul de afaceri din regiune. Pe lângă călătoriile de afaceri, scopul proprietarului este să găzduiască sportivi care se antrenează și concurează în zonă. Monika Kozma, director executiv al Fundației Pro Economica, a declarat: „Ne dorim să încurajăm dezvoltarea economică a regiunii Transilvaniei, inclusiv prin proiecte de reconversie urbană cum este şi cel de la Sfântu Gheorghe, care practic a transformat o clădire abandonată din oraş într-un hotel destinat turiştilor de business. Acest proiect nu numai că va genera crearea de noi locuri de muncă în zonă, dar va accentua şi potenţialul investiţional al zonei prin atragerea turismului de business.”

Fundaţia Pro Economica Alapítvany va investi 44 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, în mai multe proiecte turistice din Transilvania. Regiunea este o regiune de mare succes care a demonstrat în ultimii câțiva ani potențial, astfel încât investițiile vor aduce o creștere economică considerabilă, vor crea noi oportunități de angajare, dar vor aduce și noi oportunități pentru turiști. Prin selecția proiectelor, au fost aprobate 11 proiecte de dezvoltare turistică, inclusiv hoteluri de patru stele și facilități de sprijinire a turismului. Potrivit estimărilor preliminare, aceste proiecte vor crea circa 500 de noi locuri de muncă, cu o investiție totală de circa 100 de milioane de euro. Aceste 11 hoteluri vor crea aproape 500 de noi locuri de muncă și aproximativ 700 de camere. Printre proiectele finanţate se numără 20 de apartamente în Vârşag, judeţul Harghita, şi un hotel de 115 camere în Târgu Mureş. Facilitățile de cazare includ spa, tratamente, piste de bob, partie de schi și acces cu avionul privat.