Industria HoReCa: scădere de 70% a cifrei de afaceri

Imagine de analogicus de la Pixabay

Organizația Patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului COVID-19 în industria ospitalității, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial. Ca urmare a crizei cauzată de pandemia globală și de măsurile restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

Înainte de criza COVID-19, in industria HORECA activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de 5 mld.EUR si aproximativ 400.000 de angajați, reprezentând 10% din numărul total al angajaților care activează în sectorul privat.

Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvolta afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.

Potrivit studiului comandat de HORA împreună cu organizațiile membre în APT, efectuat pe o perioadă de 5 ani, se arată că aportul HoReCa la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează:

  • impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%
  • impact social (salarii angajați și aport consum) – 0,91%
  • impact financiar indirect (furnizori si investiții) – 0,74%

În ceea ce privește activitatea din alte țări europene se poate observa că industria HORECA poate funcționa. În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România.

Luând în considerare faptul că redeschiderea teraselor la 1 iunie nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, putem concluziona că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță, în unitățile în care se respectă reglementările. HORA, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, numără peste 100 de membri și își propune să redefinească industria ospitalității românești pe coordonate economice și culturale.