Industria HoReCa: pierderi de 3 mld. EUR in 2020

Imagine de analogicus de la Pixabay

Intreaga industria HoReCa din Romania a avut anul trecut incasari estimate la 5 mld. EUR, iar in acest an va inregistra pierderi de circa 3 mld. EUR, dintre care 1 mld. EUR sunt doar pierderile hotelierilor, au calculat reprezentanții Alianței Pentru Turism, APT.

Ei spun ca ajutoarele de stat promise de stat ajung la 130 mil. EUR, insuficiente pentru a compensa pierderi de peste 20 de ori mai mari.

Dragos Anastasiu, purtatorul de cuvant al APT, spune ca turismul necesita, pentru a putea continua, un parteneriat cu statul si un ajutor urgent din partea acestuia.

“Dincolo de propuneri si promisiuni de ajutor din partea Guvernului, inca nu s-a intamplat nimic. Restaurantele sunt inchise la interior si ne asteptam sa nu mai poata funcționa nici terasele de la jumatatea lunii noiembrie. Industria hoteliera funcționeaza acum la sub 10% din capacitate in acest moment. Ne asteptam ca unii hotelieri sa inchida, cel puțin temporar”, a declarat Anastasiu.

Calin Ile a afirmat ca aproximativ 70-80% din hoteluri nu au niciun motiv sa ramana deschise in urmatoarele luni.

Dragos Anastasiu crede ca daca masurile de sprijin vor veni anul viitor, va fi prea tarziu pentru multe companii si doar o parte dintre cei care azi funcționeaza vor mai supraviețui.

EN RO