IATA solicita ca valabilitate certificatului digital COVID sa nu scada sub 12 luni

Imagine de Angelo Esslinger de la Pixabay

Asociatia Internationala a Transportului Aerian, IATA, a reactionat la recomandarea Comisiei Europene ca certificatul digital COVID sa-si limiteze valabilitatea la 9 luni, cu exceptia cazului in care se administreaza o doza de rapel. IATA solicita ca valabilitatea sa nu scada de 12 luni.

Unele tari, cum ar fi Uruguay, aplica deja valabilitatea de 9 luni.

Potrivit IATA, intr-o declaratie de vineri, „problema critica este valabilitatea vaccinului si cerinta pentru vaccinuri de rapel”.

„Daca sunt necesare vaccinuri de rapel pentru a mentine valabilitatea DCC, este vital ca statele sa-si armonizeze abordarea fata de perioada de timp permisa intre momentul vaccinarii complete si administrarea dozei suplimentare”. Cele noua luni propuse de Comisie s-ar putea dovedi insuficiente, sustin acestia. „Ar fi mai bine sa amanam aceasta cerinta pana cand toate statele ofera vaccinari de rapel tuturor cetatenilor si sa o mentinem valabila timp de 12 luni pentru a oferi oamenilor mai mult timp sa acceseze o doza de rapel, avand in vedere diferitele abordari nationale de vaccinare pe care le adopta”.

Un alt element de ingrijorare mentionat de IATA este recomandarea Comisiei ca, calatorii vaccinati cu un vaccin neaprobat de UE sa prezinte un test PCR negativ inainte de plecare; acest lucru va descuraja calatoriile din multe parti ale lumii, unde ratele de infectie sunt scazute, dar populatia a fost vaccinata cu vaccinuri aprobate de OMS, care nu au obtinut inca aprobarea de reglementare in UE.

EN RO