Hotel Palace din Băile Govora împlineşte 10 ani de la deschidere

Hotel Palace, din Băile Govora, împlineşte pe 1 mai, zece ani de la deschidere.

Staţiunea Băile Govora are efecte binefăcătoare bine documentate asupra aparatului respirator şi locomotor, un loc ideal pentru un sejur profilactic pentru imunitate. Acum Parcul Balnear din Govora este cel mai mare parc balnear din

În 1881, guvernul Brătianu pornea construirea staţiunii, de la zero, în jurul izvoarelor terapeutice descoperite în apropierea cătunului Prajila din Vâlcea. Mai întâi a fost amenajat dealul cu izvoarele, apoi a fost construit pavilionul de tratament şi băi şi apoi hotelul Palace, pentru a adăposti beneficiarii băilor; de jur împrejur a crescut apoi întreaga staţiune.

Hotelul Palace, acum monument istoric, a fost construit în anul 1911 de arhitectul francez Ernest Doneaud, o îmbinare de stiluri, de la rococo, baroc, clasic, renascentist la elemente decorative ale stilului popular românesc. Interiorul a fost decorat cu mobilă de tei, oglinzi din cristal şi candelabre din bronz. Imobilul de şapte niveluri a fost construit pe cilindri metalici, ca şi Arcul de Triumf din Bucureşti.

A fost primul hotel cu bază proprie de tratament din România, dar şi primul hotel din România dotat cu lifturi de serviciu şi pentru persoane, apă caldă şi aparate de radio, fiind căutat de protipendada bucureşteană, dar şi de cea pariziană. Un hotel similar a fost construit în staţiunea Gstad din Elveţia.

În Parcul Balnear Govora sunt ape terapeutice: ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice şi magneziene.

Acum zece ani, a fost nevoie de aproximativ 4 mil. EUR şi de un proiect de reabilitare pe fonduri europene pentru renovare. Fondurile europene au fost obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, dar au contribuit la investiţie şi actualii proprietari.