Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru acordarea unui ajutor nerambursabil destinat firmelor din sectorul turistic si HoReCa

Imagine de analogicus de la Pixabay

La inceputul lunii decembrie, Guvernul Orban anuntase ca a adoptat ordonanta de urgenta pentru acordarea unui ajutor nerambursabil destinat firmelor din sectorul turistic si HoReCa, in vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019.

In prima reuniune a noului Guvern, premierul Citu a anuntat ca, de fapt, ordonanta nu fusese adoptata, avad nevoie de avize, astfel ca pe data de 6 ianuarie, noul Executiv a anuntat ca a adoptat in cele din urma schema de ajutor de stat.

In acelasi timp, printr-o alta ordonanta de urgenta, Guvernul a stabilit ca in primele trei luni din 2021 sectorul HoReCa va fi scutit de la plata impozitului specific. Durata schemei de ajutor de stat este de la data adoptării până la 30 iunie 2021.

In cazul HoReCa si turism, ajutorul nerambursabil este destinat acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri sau rulaj, în cazul agențiilor de turism, pentru următoarele tipuri de emitenţi, înregistrați în scopuri fiscale pe teritoriul României:

– agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990;

– structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590;

– structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

Noul ministru al Economiei, Claudiu Nasui, a aratat ca schema are un buget de 500 mil. EUR, dar „fara niciun euro de bani europeni”, urmand ca ministerul sa caute o solutie de finantare din fonduri comunitare.