Scrisoare transmisa de jucatorii din turism catre autoritati: Este o situatie dramatica. Niciuna dintre masurile de ajutor nu este aplicata. Sistarea voucherelor – inca o mana de pamant pe sicriul turismului. Deciziile ne imping in colaps economic!TurismProfit.ro scris ieri, 15:30
Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a transmis o scrisoare deschisa catre autoritati in care explica situatia dramatica a turismului romanesc, grav afectat de pandemie, precum si faptul ca niciuna dintre masurile de ajutor legiferate nu este aplicata la acest moment in mod real.
Dimpotriva, ultima masura avansata acum, prin proiectul de buget, a carui ultima forma urmeaza sa fie stabilita in Parlament, sisteaza si voucherele de vacanta.
“Turismul” nu e doar un cuvant, ci un intreg ecosistem format din sute de mii de angajati, patroni, furnizori – asupra carora planeaza spectrul somajului si al falimentului, dar si singura modalitate prin care romanii au sansa de a se “vindeca” de stresul major indus de pandemie si de incertitudinile generate de intrebarea “Ce va fi maine?”.
La nivel mondial, dialogul public-privat din turism a fost cel care a determinat dezvoltarea destinatiilor turistice si a condus la consacrarea acestora si la transformarea lor in adevarati poli de crestere economica. In ceea ce priveste Romania, realitatea sta cu totul altfel: ne vedem confruntati cu actiuni si initiative care nu au nicio legatura cu acest dialog. Dupa ce am lucrat luni de zile, incepand cu aprilie 2020, alaturi de reprezentantii Guvernului, la identificarea si fundamentarea unor solutii concrete pentru acest sector de activitate cu capital romanesc, preponderant in turism, , asistam la luarea unor decizii care ne imping in colaps economic! Iata ca suntem la jumatatea lunii februarie 2021 si niciuna dintre masurile legiferate nu se aplica cu adevarat:
1. Masura M2 este blocata, dupa cum am aflat indirect, de pe canalele media, din “lipsa finantarii”. Mai mult decat atat, masura M2 este o masura generala pentru toate domeniile, nu doar pentru turism, asa cum a fost conceputa initial si agreata cu reprezentantii nostri. Aceasta in conditiile in care turismul este singurul sector de activitate care a fost inchis si nu a primit nicio compensatie/despagubire.
2. Masura M3 este blocata din diferite motive, ducand accesarea banilor intr-un viitor indepartat si incert;
3. OUG 224/2020 (masura care prevede compensarea a 20% din pierderile la CA) trebuia sa fie specifica pentru turism, insa nu s-a aplicat.
Desi Uniunea Europeana a acordat un buget suficient pentru sprijinul companiilor afectate de pandemie, mai ales pentru ramura de activitate turism, si Guvernul Romaniei a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocati nici pana in acest moment.
Perspectivele sunt si mai sumbre pentru ca s-a anuntat eliminarea voucherelor de vacanta, ceea ce inseamna distrugerea turismului cu o suma ce depaseste 300 mil. EUR.
Voucherele de vacanta sunt o forma de sprijin pentru angajatii care au beneficiat de acestea, in conditiile in care statisticile europene arata ca romanii aloca printre cele mai mici bugete pentru vacanta, iar in perioade de criza, aceasta este prima cheltuiala pe care o taie de pe lista.
Incepand cu anul 2017, datorita introducerii voucherelor de vacanta, numarul spatiilor de cazare clasificate a crescut brusc si evident, pana in anul 2019 fiind clasificate 128.144 de spatii de cazare.
Asadar, un numar triplu de unitati de cazare. Statisticile ne indica faptul ca, pe langa diminuarea turismului “la negru” si cresterea gradului de colectare, voucherele de vacanta au stimulat investitiile in turism, ceea ce a dus, implicit, la cresterea numarului de locuri de munca in turism.
Prin eliminarea acestor instrumente de plata ale vacantelor, vor disparea nevoile turistice ale multor romani care nu-si permit sa practice turismul nici macar in tara lor!
FPTR mai precizeaza ca afectarea turismului determina afectarea imediata a altor multiple sectoare de activitate – furnizori de marfuri si materiale, prestatori de servicii, producatori diversi, economii locale, bugete familiale s.a. Bugete ale unor familii care oricum se vor confrunta si cu diminuarile de venituri si care nu-si vor mai permite vacante, limitand astfel accesul la sanatate, la resursele naturale oferite de tara noastra,
Avand in vedere contextul epidemiologic, in care Comisia Europeana a stabilit ca prioritate, alaturi de masurile urgente de limitare a raspandirii virusului, si abordarea consecintelor economice, de notorietate fiind ca turismul este afectat major de aceasta pandemie, si tinand seama de faptul ca impactul pandemiei provocat de aparitia virusului Sars-COV-2 asupra sectorului turistic romanesc este dezastruos, FPTR solicita:
- Operationalizarea celorlalte masuri, inclusiv masura dedicata turismului, care prevede compensarea in cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN specific,
- Alocarea disponibilitatilor banesti catre masura M2, astfel incat banii sa ajunga cat mai repede in conturile agentilor economici,
- Acordarea cat mai rapida a voucherelor de vacanta
Doar in felul acesta ar putea fi diminuat impactul major pe care pandemia il are asupra sectorului turism si serviciilor conexe din Romania si ar putea contribui la supravietuirea acestuia. Aceste masuri ar dovedi ca Guvernul actual este responsabil fata de cetateanul roman, fata de capitalul romanesc, si ca e capabil sa-si respecte angajamentele luate fata de cei care si-au pus increderea in ei atunci cand au participat la dialogurile organizate formal, se arata in scrisoarea deschisa inaintata de FPTR.