FPTR propune un set de masuri pentru a fi introduse in programul viitorului Guvern

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, a elaborat un set masuri care sa fie introduse in programul viitoarei coalitii de guvernare, printre acestea aflandu-se reintroducerea voucherelor de vacanta, finalizarea Legii turismului, fiscalizarea tips-ului incepand cu 1 ianuarie 2022 si impozitarea cu 10% de la 1 ianuarie 2023.

„Aplicarea acestor masuri va ajuta operatorii economici din turism sa depaseasca situatia actuala cauzata de pandemia de COVID-19 si va contribui in mod semnificativ la relansarea turismului, la cresterea investitiilor in domeniu, implicit a dezvoltarii capitalului romanesc”, au transmis reprezentantii FPTR.

Potrivit acestora, printre masurile ce trebuie luate de urgenta se numara:  

– Masura – M2 – Capital de lucru – discutata si reglementata in anul 2020 care nu a fost inca finalizata. Peste 3500 de operatori economici nu au semnat si nu au primit sumele cuvenite din lipsa de fonduri alocate.

– Masura – M3 – Capital pentru investiții – care a fost desfiintata. S-a reintrodus prin actiunea 4.1.1 administrata de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene prin Programul Operational Competitivitate. In prezent ghidul nu este finalizat iar termenul final de depunere a proiectelor este 31.12.2021.

– Masura – M4 – pentru operatorii economici din turism, alimentație publica si organizatori evenimente prin care se asigura compensatia de 20% din diferenta cifrei de afaceri dintre anul 2020 fata de 2019 este intarziata in mod intentionat din lipsa de resurse desi prin lege s-a alocat echivalentul a 500 mil. EUR.

Patronatele din turism propun si o noua masura – M5 – privind decontarea cheltuielilor cu materialele/echipamentele care au fost necesare pentru masurile sanitare impuse prin lege de la declararea starii de urgenta/alerta si au fost inregistrate in evidenta contabila in perioada 2020 – 2021 de catre operatorii economici din turism, alimentatie publica si organizatori de evenimente.

Totodata FPTR cere si masuri compensatorii aferente pierderilor inregistrare in anul 2021 de operatorii economici din turism, alimentatie publica si organizatorii de evenimente, in special a celor din municipii, orase si din statiunile balneare, care vor inregistra in anul 2021 o cifra de afaceri mai mica cu 30% – 40% raportat la anul 2019.

Reprezentantii FPTR estimeaza ca, in conditiile actuale, din punct de vedere turistic, anul 2022 va fi cel mai dificil an de la izbucnirea pandemiei daca viitorul Guvern nu va dispune masuri imediate.

De asemenea, FPTR solicita si reintroducerea voucherelor de vacanta, care s-au dovedit o masura benefica cu un impact social si fiscal major in perioada 2017-2020, iar reintroducerea acestora trebuie sa reprezinte o prioritate nationala pentru refacerea unitara a fortei de munca grav afectate de pandemia de Covid 19.

In ceea ce priveste Legea Turismului, patronatele din domeniu semnaleaza ca au trecut peste 2 ani de cand proiectul de act normativ a fost inregistrat la Senat. In prezent, legea se afla la Camera Deputatilor, in cadrul Comisiei de Industrii care trebuie sa adopte raportul final pentru a ajunge la vot.

FPTR mai cere:

– introducerea de urgenta a Sistemului Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania,   

– continuarea Master Planul-ui de investitii in turism, inceput in anul 2017 si intrerupt din cauza neprorogarii termenului, 

– stabilirea formei juridice/administrative a autoritatii administratiei publice centrale responsabila in domeniul turismului (Minister/ANT),  

– modificarea legislatiei specifice administrarii plajelor turistice in sensul, in care, la licitatie trebuie inaintate spre inchiriere doar cele care indeplinesc toate conditiile de utilitati (canalizare, alimentare cu apa si energie electrica).

FPTR mai propune fiscalizarea tips-ului incepand cu 1 ianuarie 2022 si impozitarea cu 10% din 1 ianuarie 2023 pentru activitatile specifice turismului (cazare, alimentatie publica etc), activitatile de alimentatie publica neclasificate, avand un impact pozitiv la bugetul statului de aproximativ 5-7 mil. EUR/an.

Totodata, se cere modificarea Codului Fiscal privind impozitarea contravalorii cazarii si a meselor angajatilor asigurate de angajator – in prezent acestea fiind considerate avantaje de natura salariala si sunt impozitate cu 45% si impozitarea cu 10% (asa cum sunt impozitate tichetele de masa) pentru o suma fixa lunara ce reprezinta contravaloarea cazarii si a meselor pentru personalul angajat cu timp integral de munca si care are domiciliul in alta localitate din tara (care nu face naveta) sau in strainatate.

Si modificarea legislatiei drepturilor de autor Legea 8/1996 se doreste a fi introdusa in programul de guvernare, astfel incat operatorii economici din turism si din alimentatie publica sa plateasca remuneratia doar pentru turistul/clientul cazat respectiv clientul consumator.