ANAT este ingrijorata in privinta ajutorului din partea statului pentru sectorul turismului

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) este ingrijorata in privinta ajutorului promis din partea statului pentru sectorul industriei ospitalitatii. Ritmul de analiza al dosarelor firmelor eligibile pentru a primi sprijin este extrem de lent.

Unul dintre cele mai afectate domenii din cauza pandemiei a fost turismul. Numarul turistilor straini a scazut in aceasta perioada cu peste 94%, iar participarea la targurile de turism a fost anulata, fiind prima data in ultimii 40 de ani cand Romania nu a mai participat la Targul de turism la Londra (World Travel Market), cel mai important targ de profil din lume.

Schema de ajutor financiar pentru capital de lucru oferit IMM-urilor s-a oprit dupa circa doua treimi din derularea lui; cateva mii de aplicatii respinse – cele mai multe pe motive exclusiv birocratice – si alte cateva mii care, desi se regasesc in lista ca admise, nu au in acest moment nicio speranta ca vor mai primi acesti bani dupa ce au facut eforturi uriase de a pastra in toata aceasta perioada toti salariatii, aceasta fiind una dintre conditiile dure pe care au trebuit sa si le asume in momentul aplicarii.

Paradoxal, desi nu se gasesc resurse financiare pentru aceste mii de IMM-uri care sustin lunar bugetul statului si platesc salarii multor zeci de mii de angajati, guvernul a redeschis masura similara dedicata intreprinderilor fara niciun angajat, cu contributii insignifiante la bugetul statului si din a carei lista de potentiali eligibili lipsesc tocmai liber profesionistii autorizati si societatile comerciale cu activitate in turism si conexe.

“Dorim sa atragem atentia celor care raspund de acest program in acest moment, domnului Prim Ministru interimar Florin Citu, domnului ministru interimar al Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Virgil Popescu, precum si celor care vor veni in structura guvernamentala, ca este periclitata existenta acestor firme intrucat, conform analizei noastre, fara acest sprijin, jumatate dintre firme isi vor inceta activitatea pana la primavara”, au precizat reprezentantii ANAT.

Acestia au cerut finalizarea pana la data de 20 noiembrie 2021 a evaluarii aplicatiilor si a contestatiilor aflate pe rol.

EN RO