Eurocontrol: eşecul coordonării între ţări subminează încrederea pasagerilor şi afectează o industrie vitală

Imagine de skeeze de la Pixabay

Eurocontrol, agenţia care supervizează spaţiul aerian european, apreciază că eşecul coordonării între ţări subminează încrederea pasagerilor şi afectează o industrie vitală.

Agenția a estimat că aproximativ 6 milioane de zboruri cu avionul vor fi efectuate în acest an în Europa, cu 55% mai puţine decât în 2019, şi cu 1 milion mai puţin decât estima în luna aprilie, când flotele aeriene din întreaga lume erau blocate la sol.

Speranţele companiilor aeriene din Europa pentru o relansare a traficului la finele verii nu s-au materializat deoarece numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus a continuat să crească, iar ţările au introdus diferite restricţii pentru călătorii.

Eurocontrol susţine că după ce în luna august programul zborurilor a revenit la jumătate din nivelul normal, proporţia zborurilor va scădea cu 40% până în ianuarie, faţă de o precedentă estimare privind o scădere cu 20%.

Agenţia care supervizează spaţiul aerian european subliniază că armonizarea procedurilor de testare a virusului şi procedurii comune de evaluare ar putea furniza mai multă predictibilitate şi ar impulsiona cererea, în timp ce noi restricţii şi măsuri de carantină ar putea provoca o nouă deteriorare.