E nevoie de mai multe măsuri de protejare a agențiilor de turism

Agentiile de turism isi vor reveni mult mai greu decat alte sectoare de activitate, inclusiv HORECA, iar daca statul nu va veni cu mai multe masuri de protejare a acestora, va fi extrem de dificil sa se mentina in activitate, apreciaza Nicolae Demetriade, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

“Daca nu se iau niste masuri prin care sa se sprijine activitatea agentiilor de turism, pentru ca noi suntem primii care au suferit si ultimii care isi vor reveni, acestea vor suferi foarte tare si va fi extrem de dificil sa se mentina in activitate. Toate demersurile pe care le facem in momentul de fata sunt ca sa putem oferi vouchere compensatorii pentru reprogramarea vacantelor pentru termen de un an, dar discutiile cu statul se desfasoara foarte greu”, a precizat Nicolae Demetriade.

El spune ca din tot ce au cerut reprezentantii agentiilor ca masuri de sprijin, doar una are sanse de a fi rezolvata si, probabil, va fi anuntata in urmatoarea sedinta de guvern. Este vorba de reintegrare in activitate a personalului care a fost in somaj tehnic si pentru care statul sa suporte 41% din salariul mediu pe economie pana la finalul anului.

„Asteptam cu maxim interes, si nu intelegem de ce asteptam atat de mult, ca sa se dea la toate IMM-urile care au suferit din cauza coronavirusului acele granturi venite de la Uniunea Europeana, in valoare totala de 300 mil. EUR. Avem impresia ca se incearca sa ne arate cat de darnic e statul si se vine extrem de tarziu cu aceasta masura si nu suficient de atractiva. La noi, din ce se vorbeste, vom fi gratulati cu 18-20.000 EUR/firma, toata lumea la un loc, indeferent de profilul firmei, ceea ce inseamna mai nimic. Aceste sume se dau, teoretic, pentru refacerea capitalului de lucru ceea ce inseamna sa am posibilitatea sa pastrez oamenii la munca. Dar o agentie mica spre medie plateste doar salarii de 40-50.000 EUR/luna”, a mai spus Demetriade.

EN RO