Descoperă 5 locuri de vizitat în Republica Moldova

Republica Moldova dezvăluie o frumusețe aparte și o diversitate uimitoare. De la podgorii întinse și orașe pline de viață la sate pitorești și mănăstiri vechi, această țară ascunde o multitudine de comori ce așteaptă să fie descoperite.

Moldova are ceva de oferit fiecărui turist. Mai jos este o listă cu doar câteva dintre locurile care merită vizitate:

  1. Parcul Țaul

Parcul Țaul este situat în partea de sud a satului Țaul, raionul Dondușeni. Are o suprafață de 46,2 ha și este situat la câțiva kilometri de orașul Dondușeni și la aproximativ 200 km de  Chișinău. Este o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică.

  1. Cetatea Tighina

Cetatea Tighina, redenumită de turci în Bender, este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, pe care a construit-o inițial din pământ și lemn – o palancă, pentru a apăra vadul de tătari. Cetatea de pământ era, probabil, rotundă sau semicirculară, avea șanț și val de apărare, iar în poala valului din interiorul cetății erau făcute locuințe de tip bordei. Acest lucru este demonstrat de săpăturile care au descoperit urmele unei locuințe arse și diferite obiecte de uz casnic, datând din secolele XV–XVI.

  1. Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău

Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău este cel mai vechi parc din  Chișinău, o bijuterie a patrimoniului cultural al orașului. Cu o istorie bogată, acest parc a fost plantat în 1818 și a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri, inclusiv Grădina Alexandru, Parcul Aleksandr Pușkin și  Grădina Publică Orășenească.

Actuala denumire, Parcul Central, a fost adoptată în anii ’90, în urma independenței Republicii Moldova.

  1. Catedrala Mitropolitană din Chișinău, Scuarul Catedralei și Arca de Triumf

Catedrala Mitropolitană, construită între 1830-1836, este o realizare semnificativă a arhitecturii locale. Proiectul a fost inițiat de Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, iar construcția a început nouă ani mai târziu. Catedrala, concepută de arhitectul Avraam Melnikov, îmbrățișează stilul neoclasic târziu, cu coloane de inspirație elenă.

  1. Lumânarea Recunoștinței din Soroca

La intrarea în orașul Soroca, pe malurile Nistrului, se înalță un simbol distinctiv – Monumentul “Lumanarea Recunostintei”. Această sculptură arhitecturală unică reprezintă o marcă a regiunii și o întruchipare a valorilor culturale și istorice.

Inaugurat în anul 2004 pe cel mai înalt vârf al dealului Zastânca, acest monument reprezintă o realizare semnificativă în istoria modernă a Moldovei. Propunând o siluetă ce aduce aminte de o lumânare înălțată spre cer, monumentul “Lumanarea Recunostintei” reprezintă o expresie a gratitudinii față de înaintași și valorile culturale moștenite.